Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hastekeisersnittet har ikke medført nedsatt fruktbarhet

Spørsmål

Hei! I februar i år når jeg var gravid i uke 35 dro jeg til undersøkelse på føden fordi jeg hadde kjent lite liv i magen. Det endte med hastekeisersnitt hvor det kun var et par minutter fra ultralydundersøkelsen til jeg lå på operasjonsbordet. Det var altså rimelig akutt. Da jeg våknet fra narkosen fikk jeg vite at barnet ikke klarte seg. Dette var selvfølgelig en grusom opplevelse og vi ønsker oss nå sårt et barn til. Jeg har en frisk og fin jente fra før på 5,5 år hvor svangerskap og fødsel var problemfri. Årsaken til tragedien var mest sannsynlig en blødning fra barnet gjennom navlestrengen over i mitt blod. Med begge mine barn har jeg blitt gravid på første forsøk. Jeg har nå prøvd å bli gravid siden vi fikk klarsignal etter gynekologisk undersøkelse med ultralyd på 6 ukers kontrollen. Der bekreftet gynekologen også at jeg allerede hadde hatt en eggløsning som hun så på ultralyden og mensen kom kort tid etter. Jeg har altså hatt 3 menstrasjoner nå uten å ha blitt gravid. Hva kan dette komme av? Jeg blir litt bekymret for at keisersnittet har påvirket min evne til å bli gravid, er det mulig? Ville man isåfall ha sett på ultralydundersøkelsen av livmoren at noe var galt? Hva kan jeg gjøre for å øke sjansene for graviditet? Tusen takk!

Kvinne 26
Svar

Hei.


Det triste hendelsen du forteller om, skjedde etter alt å dømme pga tilfeldige omstendigheter og uhell, og ingenting annet. Det er ingen som helst grunn til å tenke at noe som helst er "galt" ut fra det du forteller, og et hastekeisersnitt kan ikke påvirke din evne til å bli gravid. Du har tross alt bevist flere ganger at du er i stand til å bli gravid, og siste gynekologiske undersøkelser bekreftet at alt er i orden, og at du har eggløsning.

Du har nå hatt tre eggløsninger med ubeskyttet samleie, uten å bli gravid, og lurer på om det noen grunn til det. Det er det ingen som helst grunn til å tro. Et ubeskyttet samleie ved eggløsning gir nemlig absolutt ingen garanti for å bli gravid, selv om alt medisinsk sett er "i orden".

Hvis en f.eks. snakker om begrepet "ufrivillig barnløshet", -som ikke er tema her, så begynner man ikke med medisinske tiltak for å øke fruktbarheten før et par har forsøkt regelmessig ubeskyttet sex i minimum to år. Dette nettopp fordi en vet at det kan ta noe tid å bli gravid, selv om alt ligger til rette for det.

Med andre ord behøver du ikke å tenke på dette i det hele tatt, og fremfor alt ikke bekymre deg. En vet ikke hvorfor, men det synes som om psykologiske faktorer virker inn i bildet også når det gjelder det å bli gravid, og at stress, spekulasjoner, bekymringer osv knyttet til det å prøve å bli gravid, kan virke negativt inn. Det finnes jo tallrike par som har forsøkt å bli gravid i en årrekke, gitt opp og gått gjennom adopsjonsprosess, og omtrent i det de signerer det siste adopsjonspapiret, blir kvinnen gravid på vanlig måte, og det er en interessant observasjon som kanskje handler om akkurat den psykologiske biten i dette.

Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-