Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårbleking i graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 12. I disse tider er frisørsalongene stengt, og jeg ble etter hvert så desperat at jeg valgte å bleke håret hjemme. Jeg har nok hatt en allergisk reaksjon eller lignende på blekingen, for jeg har nå masse små sår over hele hodebunnen, som svir litt. Kjente ubehaget allerede før jeg skylte ut fargen, så disse sårene har kommet mens fargen fortsatt satt i, ikke i ettertid. 1. Det er delte meninger om hårfarging og graviditet. Er det egentlig trygt for barnet at jeg farger håret? Jeg har prøvd å lese meg opp på nettet og det er ikke mulig å bli klok, selv med kiledekritikk, når meningene er så delte. 2. Hvor mye av blekemiddelet tas opp gjennom hodebunnen og når barnet? 3. Er det gjort forskning på hvordan hårfargen egentlig påvirker barnet? Hva er det - i verste fall - som skjer med barnet? Kan jeg risikere å miste? 4. Siden jeg har fått alle disse sårene i hodebunnen er jeg selvfølgelig ekstra redd for at hårfargen har gått i blodbanen og til barnet. Vil ikke jeg være ekstra utsatt for det når hodebunnen helt dekket av små sår som kom mens fargen fortsatt satt i håret? Jeg er nå fryktelig stresset pga dette. Håper du kan gi meg noen utfyllende svar.

Kvinne 34
Svar

Jeg har konferert med en erfaren frisør som sier at man ikke er tilbakeholdende med hårfarging/bleking hos gravide. Før i tiden kunne produktene være tilsatt uheldige kjemikalier som man nå ikke lenger bruker (f.eks. bly). Jeg synes at du skal lese hele informasjonen som er lagt i pakken. Her står sikkert også noe om bruk under graviditet. Er det minste usikkerhet om det kan være farlig, så vil prousenten skrive det for å være dekket inn ved f.eks.rettsforfølgelse.

Svar på dine spørsmål:

1. Når meningene er delte, så er det vanligvis fordi man ikke kan gi et klart svar. Det foreligger ikke studier som kreves for at man kan uttale seg med sikkerhet. Slik er det dessverre med vitenskapen, det er ikke alt som kan etterprøves i gode studier. I og med at så mange gravide farger/bleker håret, så ville man med stor sannsynlighet ha oppdaget en evt. skadevirkning på fosteret. Jeg vedlegger uttalelser fra troverdige kilder:

a. Relis gir seriøs informasjon om legemidler. De svarer på et spørsmål som er nesten likt ditt. Det er 10 år gammelt, men jeg har sjekket at det ikke er ny aktuell forskning eller observasjon

b. Helsenorge om trygghet med å farge håret

c. Folkehelseinstituttet om hårfarging

Jeg merket meg denne setningen: Har man opplevd å få utslett etter å ha farget håret, øyevipper eller øyebryn, eller etter påføring av sort henna, bør man oppsøke lege og få en allergiutredning før man igjen bruker hårfargeprodukter

2. Som Relis skriver er det svært lite opptak gjennom huden. Hvordan det forholder seg med skadet hud, vet jeg ikke og finner ikke sva.

3. Ved 12 uker er de fleste organer dannet og risiko for fosterskade er liten, men det er altså ikke vist fosterskade med bleking. Man har vurdert om det kan oppstå senskader hvis fosteret har vært utsatt for slike produkter (astma, allergi, kreft osv.), men det er ikke påvist. Hadde det vært tilfelle, så ville produktet ha blitt forbudt!

a. Etter 12 uker er abortrisiko generelt liten, og det er ikke vist at risikoen er øket etter hårfarging/bleking

4. Som sagt, det kan jeg ikke gi deg svar på.

Viktig at du leser konklusjonen til Relis. Du bør ta pakningen med til din fastlege, enten kan legen eller du selv melde reaksjonen til Mattilsynet.

Jeg håper at du kan bli beroliget.

Det vil nok være det beste å avstå fra videre hårbleking inntil du er allergi-utredet? Jeg håper at du kan ta det med ro og glede deg over graviditeten.

Vennlig hilsen Mette
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-