Graviditet og sydenreise

Spørsmål

Min 25 år gamle samboer er blitt gravid, ca 6 uker på vei, og vi er lykkelig over det. I den forbindelse var min samboer hos sin fastlege, som anbefalte oss å IKKE reise utenlands under svangerskapet. Dette visstnok pga fare for salmonella o.l. som i så fall kunne være skadelig for graviditeten og fosteret. Problemet er at vi allerede i høst bestilte oss sydentur, og vi hadde tenkt å reise om 3 uker. Altså når hun er gravid i 9-10 uke. Nå er selvsagt hensynet til barnet i magen det viktigste her. Men vi synes likevel det er trist å måtte skrinlegge en etterlengtet ferietur som allerede er bestilt og betalt. Er det virkelig nødvendig? Eller går det bra hvis min gravide samboer passer på hva hun spiser, f.eks. holder seg unna egg og fjørfekjøtt og passer på at f.eks. kjøtt er godt stekt?
Hvilke negative konsekvenser kan egentlig reisen få?
Håper på svar

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Når vi som gynekologer og fødselsleger blir spurt om en gravid kan reise til Syden, er svaret prinsipielt nei. Grunnen er øket infeksjonsfare for mor og foster. Dette gjelder smitte fra mat, kontakt med mennesker og luftveier.
Når dette er sagt, og kvinnen/paret har fått informasjon, er det likevel de selv som må ta valg og risiko. Faren reduseres ved å bruke sunn fornuft, passe godt på personlig hygiene (håndvask!), unngå lett infiserbar mat som sauser, utrygge salater, -dressing, majonesprod., usikre oster, rått og ikke gjennomstekt/kokt kjøtt. De fleste går det selvsagt bra med, men som sagt: Det sikreste er å ikke reise.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn