Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Graviditet og lavt stoffskifte

Spørsmål

Hei. Jeg er kvinne på 34 år, gravid med mitt 3. barn, 9 uker på vei. Mellom dette svangerskapet og det forrige hadde jeg en missed abortion uke 19. Fosteret hadde dødd i uke 16. De fant ikke grunnen. Jeg var på ultralyd i uke 15, da var alt helt fint. Kan du spekulere i hva som kan ha skjedd siden alt var helt fint bare en uke før? Kan ultralydappratet ha tatt livet av fosteret? Jeg er så redd det samme skal skje igjen. Fostervannet var veldig misfarget og blodig. Kan det ha vært en medvirkende årsak? Eller var det misfarget fordi fosteret hadde vært dødt i 2-3 uker og startet nedbrytingen? Jeg hadde mistfarget fostervann når jeg fødte mine to andre barn også, og er redd det er en faktor hos meg. Bør dette bekymre meg nå når jeg er gravid igjen? Jeg har alltid hatt et stoffskifte som har vært litt lavt, helt i grenseland, men ikke så lavt at jeg har fått medisin for det. Jeg har hørt at stoffskiftet ofte går ned i graviditeten. Kan det ha vært grunnen til at jeg mistet? Kan du forklare hva det er med lavt stoffskifte som gjør at barnet i magen kan dø? Sånn helt eksakt? Hva er det som gjør det? Jeg har det siste året gått på 100 mikrogram Levaxin for å holde det i sjakk. Det skal tas prøver en gang i måneden gjennom svangerskapet for å kontrollere det. Er det nok? Før svangerskapet nå så var vediene mine: TSH 1,39 og FT4 17,8. Hva er forskjellen på TSH og FT4? Jeg vil gjerne være i stand til å tolke mine egne prøvesvar. Kan du si meg hva som er normalområde for slike verdier, og når bør jeg egentlig vurdere å øke dosen Levaxin? Hva skal verdiene ligge på for at dosen skal økes? Er det nok at verdiene "kryper" i feil retning? Jeg lurte på en helt annen ting også. Jeg har noen lille prikker under overarmen, nær armhulen. De gjør ikke vondt, og klør ikke, men de har vært der 5-6 måneder nå. Hva kan dette være? Den siste tiden har det også kommet flere til. Jeg har lest om kirkebærflekker, men disse er mer lilla enn røde. Det er ingen føflekker der. Se bilde.

Kvinne 34
Svar

Hei og gratulerer med din graviditet.

Jeg forstår veldig godt din bekymring og mange spørsmål nå, etter missed abortion ved siste svangerskap. Det er aldeles naturlig å være bekymret da. 


Du har en del spørsmål, som jeg skal forsøke å besvare ett av gangen:


"Kan du spekulere i hva som kan ha skjedd siden alt var helt fint bare en uke før?"


Nei, på ingen måte. Man klarte ikke å finne noen årsak til dette, hvilket er hovedregelen, og det er også pr definisjon umulig nå også, i ettertid.


"Kan ultralydappratet ha tatt livet av fosteret?"


Nei, det er overhodet ikke mulig.


"Fostervannet var veldig misfarget og blodig. Kan det ha vært en medvirkende årsak?"


Hvis dette hadde vært en mulig årsak, ville det vært vurdert som en mulig årsak da man prøvde å finne årsaker. Og det ble jo ikke vurdert slik, såvidt jeg forstår deg, siden du sier at ingen årsak ble funnet. 


"Eller var det misfarget fordi fosteret hadde vært dødt i 2-3 uker og startet nedbrytingen? "


Jeg vet ikke om det var årsaken, men tanken høres ikke urimelig ut.


"Jeg har hørt at stoffskiftet ofte går ned i graviditeten. Kan det ha vært grunnen til at jeg mistet?"


Igjen blir svaret som ovenfor. Nå er vi over i spekulasjoner, høyst forståelige, men som sagt fant man ingen årsak til din missed abortion, og da blir det feil å spekulere i nå i ettertid, om dette kan ha vært årsaken. Hadde det vært en påvisbar årsak, så hadde man etter alt å dømme kunnet påvise dette, og du hadde blitt fortalt det.


"Kan du forklare hva det er med lavt stoffskifte som gjør at barnet i magen kan dø? Sånn helt eksakt? Hva er det som gjør det?"


Nei, det kan jeg ikke forklare. Men det skjer ihvertfall ikke med verdier i grenseland, men kanskje i svært uttalte og alvorlige tilfeller av lavt stoffskifte. Det er mye innen medisin vi vet skjer, men ikke kan forklare. Stoffskifte regulerer imidlertid omtrent enhver biologisk prosess i kroppen, og det kan inkludere svangerskapets forløp.


"Det skal tas prøver en gang i måneden gjennom svangerskapet for å kontrollere det. Er det nok?"


Ja, det er det.


"Før svangerskapet nå så var verdiene mine: TSH 1,39 og FT4 17,8. Hva er forskjellen på TSH og FT4? Jeg vil gjerne være i stand til å tolke mine egne prøvesvar."


Dette er helt normale verdier, og normalt stoffskifte.

FT4 (fritt T4) er selve det virksomme hormonet thyroxin, det som produseres i skjoldbruskkjertelen. For lave verdier av dette er forbundet med lavt stoffskifte, og for høye verdier er forbundet med for høyt stoffskifte. Det er derfor en tilfører dette hormonet, om en har for lavt stoffskifte. Medisinen heter Levaxin, den du bruker. Det er altså thyroxin / Ft4. Det man har for lite av, tilfører en mer av.

TSH betyr Thyreoidea Stimulerende Hormon. Det er et hormon som utskilles fra hypofysen i hjernen. Dette hormonet stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere (mer) tyroxin.(FT4) Dersom produksjonen av tyroxin synker, går det tilbakemelding til hjernen / hypofysen om at det er for lave verdier i blodet, og da stiger produksjonen av TSH, som altså "forteller" skjoldbruskkjertelen at den må produsere mer tyroxin. Det betyr at ved lavt stoffskifte (for lave verdier av tyroxin / FT4) så stiger TSH-verdiene. Høye verdier av TSH er ett av kjennetegnene på lavt stoffskifte. Når en så tilfører tyroxinhormonet i form av Levaxin, så synker TSH igjen. 

Når en bruker Levaxin mot lavt stoffskifte, skal TSH ligge mellom 0,5 og 1,5.  Er den over 1,5, vil det ofte være nødvendig å øke dosen med Levaxin, og er den under 0,5, skal dosen oftest reduseres.

Personer som bruker Levaxin mot lavt stoffskifte, skal som hovedregel øke dosen Levaxin med ca 30%, når en blir gravid.


"Kan du si meg hva som er normalområde for slike verdier, og når bør jeg egentlig vurdere å øke dosen Levaxin? "


FT4: 11,6-19,1

TSH: 0,5-3,6.

Spesielt for gravide: I første trimester anbefales det at TSH er lavere enn 2,5, og i 2. og 3.trimester er det anbefalt at TSH er lavere enn 3,0.


Håper dette var greit og informativt svar. Ha et fint svangerskap videre og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-