Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid uke 37+. Kontakt med museavføring

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid (nesten 38 uker) og har i den forbindelse et spørsmål. I påsken skulle jeg rydde i uteboden vår og kom der over et musebol. Det innebar at jeg fikk ufrivillig nærkontakt med museavføring. I ettertid har jeg lest på nettet at det finnes noe som heter musepest og som smitter nettopp via støv fra tørket avføring. Nå lurer jeg på om jeg burde ta en blodprøve for å se om jeg kan være smittet? Ikke så mye for min egen del, men for fosterets del. Hva råder dere meg til å gjøre? Og vil evt. smitte kunne påvirke svangerskapet på noe vis?

På forhånd takk for all hjelp,
mvh Osloboer

Kvinne, 39 år

Svar

Hei! Siden du bor i Oslo, har det antagelig vært husmus i boden, og husmus smitter ikke mennesker med musepest. Det er skogsmus (klatremus) og rødmus i Nord-Norge som kan være smittekilder. For sikkerhets skyld kunne du få fastlegen til å ta blodprøve på antistoff og urinprøve på eventuelle proteiner. Etter det jeg har kunnet finne ut, er det kun minimal risiko for at musepest sent i svangerskap vil skade fosteret.

På følgende side kan du lese noe om hva Folkehelseinstituttet skriver om musepest etc.:

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5568&MainArea_5661=5568:0:15,3371:1:0:0:::0:0&MainLeft_5568=5544:60377::1:5570:2:::0:0

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-