Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid uke 34 med vekslende percentil

Spørsmål

Kvinne 32 år, gravid uke 34. Blir fulgt opp på Ullevål universitetssykehus (UUS) pga vekstretardasjon hos foster. Jeg vært der fire ganger til tre forskjellige leger. Det ble først målt til 9 percentil, så 14 percentil, så 50 percentil og i dag 17 percentil. Jeg skal på ny kontroll om to uker. Jeg blir meget forvirret og engstelig av disse målingene som går opp og ned. Hva betyr dette? Jeg får ikke noe godt svar på UUS, De har dårlig tid. Jeg har i stedet lest på nettet, og som gjør meg redd. Jeg har lest at det er større risiko for kromosomfeil og misdannelser når babyen er liten. Stemmer dette?Og er det bedre å ta keisersnitt om babyen er liten? Dette ødelegger hele graviditeten min og min hverdag. Jeg er veldig redd for sykt barn. Jeg håper noen kan svare meg noe som gjør meg mindre redd.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei! Dette er det for meg vanskelig å ta stilling til, fordi jeg uten undersøkelse heller ikke kan definere hva de vekslende percentilverdiene innebærer. Jeg kan bare råde deg til å be om en skikkelig samtale ved UUS på neste kontroll. Etter undersøkelser kan det komme ut forskjellige verdier, men f. eks. 50 percentilen representerer et normalt gjennomsnitt for fosteret ditt.

Ved lav fostervekt er det noe hyppigere forekomst av avvik, men dette må de også ta stilling til ved UUS.

Om keisersnitt er beste håndtering av fødsel, vil avhenge av fosterets tilstand bedømt etter spesielle undersøkelser ved ultralydundersøkelse, spesielt fosterets sirkulasjon, m. v.

Beklager at jeg ikke kan gi deg et mer adekvat svar. Du må prøve å dempe engstelsen din før forholdene er avklart. Uansett ønsker jeg deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-