Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid: Svært bekymret for Listeria

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 30, og har plutselig blitt så bekymret for listeria. Alt annet går bra, men av en eller grunn tenker jeg mye på listeria. kan listeria smitte ved berøring, altså at man ikke direkte spiser infisert mat? Eks: jeg fant det som så ut som en bit stekt kjøttdeig i bestikkskuffen. Det må ha falt oppi skuffen mens vi har laget mat eller noe. Det lå jo litt under knivene og jeg har jo brukt knivene til å spise med, smøre smør på brødskiva osv. Jeg vet ikke hvor lenge den har vært der, mest sannsynlig ikke så lenge for da hadde jeg sikkert sett den tidligere. Men uansett; jeg har lest at skal man spise feks kalde kjøttkaker, bør disse spises innen et par dager fra når de var varmebehandlet, hvis ikke kan listeria utvikle seg. Gjelder da evt det samme med denne kjøttdeigbiten? Den var jo stekt, men kan jo potensielt ha vært i kontakt med knivene i noen dager. Og hva med spekeskinke som serveres sammen med annen mat, feks koldtbordtallerken. Kan jeg spise det rundt spekeskinka, (det har jo vært i kontakt med skinka).? Takk

Kvinne 28
Svar

Hei.

Jeg vil innledningsvis gi deg en link til Folkehelsas informasjonsside om Listeria / graviditet, hvor du finner balansert og god informasjon om dette temaet:


https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/listeriose---veileder-for-helsepers/#listeria-og-graviditet


Gravide bør ikke spise upasteurisert melk, myke modningsoster som for eksempel brie og blåmuggost, røykelaks og gravet fisk, rått kjøtt som f.eks. biff tartar (rå kjøttdeig) og spekemat, spirer.


En bør også utvise forsiktighet og være oppmerksom på varmebehandlet kjøttpålegg som ferdigoppskåret skinke, servelat osv. Listeriabakterien kan vokse opp i disse ved for lang lagring, og slike matvarer må holdes nedkjølt i kjøleskap på 4 grader eller mindre, for å redusere muligheten for oppvekst av listeria i disse. Holdbarhetsdatoen må ikke overskrides, og faktisk anbefales det at gravide forholder seg til halvparten av angitt holdbarhet på produktet.

Det samme gjelder varmebehandlede produkter som serveres kalde som f.eks. kalde karbonader, pølser, ferdig tilberedt salatkjøtt, fiskekaker m.v. Ikke spis slik mat dersom de har stått mer enn to dager i kjøleskap, jfr ditt spørsmål om det.


Så til dine konkrete spørsmål:

En kan bli smittet ved å spise produkter med mye slike bakterier i seg, men ikke ved berøring, slik du spør om.


Du trenger på ingen måte å være bekymret for kjøttdeigbiten som datt i bestikkskuffen og lignende, slik smitter ikke Listeria. Det å bli smittet er også et mengdespørsmål, altså om hvor mange eventuelle bakterier en får i seg, og ikke et "enten-eller"-spørsmål. Du spør om matvarer som har vært i kontakt med spekeskinke, og til det gjelder det samme; mengdespørsmålet. Du lar være å spise spekeskinke, for der kan det være mye listeriabakterier i verste fall, men kontakten med annen mat gjør ikke at denne maten nødvendigvis må unngåes, men det er samtidig greit å være observant på det, og om mulig ta den delen av maten / salaten / tilbehøret som har vært minst i kontakt med spekeskinken. 

Det er i det hele tatt et spørsmål om sunn fornuft og å ikke direkte spise de aktuelle matvarene, og ikke dra det for langt og tenke at det handler om sterile omgivelser og som en kirurg som skal utføre en operasjon. 

Det å være for bekymret er jo heller hverken behagelig eller sunt, og du er tydeligvis så observant på dette at du ikke har noen grunn til å bekymre deg.  Så fortsett bare å følge rådene ovenfor om å la være å spise angitte matvarer, og passe på nedkjøling og holdbarhet av de andre matvarene, noen andre forholdsregler enn dette trenger du ikke.

Ha et fint svangerskap videre, håper det var greie og praktiske råd.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-