Gravid spiste rosa kjøtt: Toxoplasmose?

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid uke 8. Var ute å spiste med jobb på en biff restaurant i helgen. Jeg ba om godt stekt biff. De første bitene var godt stekt men mot slutten, når jeg nesten var ferdig å spise så jeg at kjøttet var rosa.Det kom ikke noe kjøttkraft, sånn rosa veske når jeg skjærte i den. Vet ikke hvor mye av det rosa kjøttet jeg spiste. Har lest at toxoplasmose i verste fall kan gi hjerneskader eller abort og nå er jeg veldig redd. Har også lest at inkubasjonstid er opptil 21 dager. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Jo tidligere i svangerskapet en utsettes for evt toxoplasmosesmitte, jo mindre er smitterisikoen. Det er altså bra at dette er så tidlig i svangerskapet. 

Mange kvinner har antistoffer mot toxoplasma, dvs at man har vært utsatt for smitte tidligere i livet uten å vite det. Derfor er det første du skal gjøre, å ta blodprøver hos fastlegen for å se om du ha slike antistoffer. Har du det, er du immun og kan glemme det hele.


Det at det ikke var rosa væske når du skar i kjøttet, er bra, for det er et som står i anbefalingene fra Folkehelsa og Matportalen.no, unngå kjøtt hvor det renner rosa væske ut av kjøttet. Du har mao. ikke spist helt rått kjøtt.


Det er smittekilder som er langt større enn det du har utsatt deg for, slik som katter, som kan ha toxoplasma i avføringen, og følgelig også på pelsen, siden de slikker seg både i baken og på pelsen. En del vilt, som f.eks. hjort er det også påvist toxoplasma i. Rådene om å unngå alt rått kjøtt, inkl. storfe (biff) , er "føre var" råd, og du skal derfor ikke tolke de som at nå har du "utsatt deg for smitte", for det er statistisk sett svært lite sannsynlig. Og om det mot enhver formodning skulle ha vært toxoplasma i det kjøttet, så er jo det langt fra ensbetydende med smitte. Så tidlig i svangerskapet som du er nå, er smitte av foster svært mye sjeldnere enn i siste trimester.


Sitat helsenorge.no:


"Risiko for smitte av fosteret øker etter hvor langt du er i graviditeten, med 15 prosent ved 13 ukers graviditet og 70 prosent ved 36 ukers graviditet."


Les mer om dette her.

https://helsenorge.no/gravid/toksoplasmose


Du tar nå kontakt med fastlegen for å ta antistoffprøver for å se om du er immun, som beskrevet innledningsvis. Skulle du ikke være immun, så kan du avtale med fastlegen at du tar blodprøver noe senere, for å se om du kan ha blitt smittet, hvilket altså er svært lite sannsynlig. Og om du skulle være smittet, så er det altså ikke det samme som at fosteret er smittet, se sitatet ovenfor.


I praksis ville ikke jeg vært bekymret for dette i det hele tatt, for dette kan du være meget sikker på at mange gravide tilfeldigvis har vært utsatt for før deg, og det har gått bare bra. Smittemuligheten i ditt tilfelle er nok mest av teoretisk art.

Og så følger du kostrådene for gravide videre i svangerskapet, de kjenner du nok, men her er en link:


http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/#tabs-1-2-anchor


Håper det var greit svar, ha et fint svangerskap videre, uten bekymringer for dette!