Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid over 40 år?

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er forsvarlig å prøve å bli gravid. Jeg er 41 år. To foregående svangerskap har jeg opplevd plutselig vannavgang og fødsel i uke 36, uten at de har funnet noen grunn til dette. Begge barna er ok, behov for CPAP 1. døgn + gulsott. Fødselsvekt ca 3000 g. Lurer på: a) Hvor sannsynlig er det at jeg vil føde enda tidligere (hvilket jeg er redd for). Evn er det noe jeg kan undersøke (livmorhalsen?) før et evn svangerskap, og/eller noe jeg kan be om av oppfølging for å forebygge tidlig fødsel? b) Er min alder et stort problem? Vet det kan være vanskelig å bli gravid når man har passert 40 år, og at faren for komplikasjoner er større. Noen statistikk på dette? På forhånd tusen takk for råd.

Kvinne 41
Svar

  

Dine spørsmål:

a) Hvor sannsynlig er det at jeg vil føde enda tidligere (hvilket jeg er redd for). Evn er det noe jeg kan undersøke (livmorhalsen?) før et evn svangerskap, og/eller noe jeg kan be om av oppfølging for å forebygge tidlig fødsel? 

Svar: På grunn av din sykehistorie er det øket risiko for for tidlig fødsel, men jeg kan ikke si noe om hvor stor risikoen er og om det er risiko for at du skal føde enda tidligere. Legene har tilsynelatende ikke funnet noe unormalt som infeksjon eller svikt i livmorhalsen. Man kan sjekke livmorhalsen som normalt er 3-4 cm. Er den under 2,5 cm vil man følge opp ekstra godt i graviditeten. Men egentlig er det ikke så mye man har å tilby annet enn evt. sykmelding og avlastning. Du har født i uke 36, det er bare en uke før ‘det normale’. Det er ved truende fødsler før uke 34 at man setter i gang ulike behandlinger, f.eks. gi legemidler som kan modne lungene hos fosteret og evt. utsette fødsel ved å dempe riaktivitet.


b) Er min alder et stort problem? Vet det kan være vanskelig å bli gravid når man har passert 40 år, og at faren for komplikasjoner er større. Noen statistikk på dette? På forhånd tusen takk for råd.

Svar: I 2019 var det 1366 kvinner på 41 år eller høyere som fødte barn, så det er absolutt mulig. Det største problem er nok om du kan bli gravid. Sjansen er ca. 5% per måned, og dessverre har vi ikke mulighet for å bedre denne sjanse. Det er et spørsmål om eggkvalitet og man kan håpe at et godt egg kommer ut ved eggløsning til befruktning. Risikoen for abort er ca 50% hos kvinner over ca 40 år. Risiko for kromosomfeil hos fosteret øker. Risiko for Downs syndrom er ved 40 år ca 2 %, ved 45 år 5% (https://sml.snl.no/Downs_syndrom). Kvinner som er over 38 år har rett til utvidet fosterdiagnostikk. 

Det er større risiko for komplikasjoner hos de eldre gravide, som f.eks. svangerskapsdiabetes og høyt blodtrykk. Det er større risiko for at det må utføres keisersnitt. En relativ ny finsk undersøkelse kunne ikke vise at det var større risiko for lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel hos de eldre gravide.

En viktig faktor er helsetilstanden til kvinnen før hun blir gravid. Er hun frisk, har hun normal vekt, ikke tegn på diabetes, forhøyet blodtrykk, er hun ikke-røyker? Er hennes livmor ‘frisk’, dvs. uten muskelknuter som kan komplisere svangerskap og fødsel? Så det er store forskjeller på kvinner i 40års alderen 

Kanskje du skal få en sjekk hos gynekolog, evt. på fødeavdelingen hvor du har født.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-