Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid og zikavirus

Spørsmål

Jeg har fått positiv svar på (2) graviditetstester, og har fått time hos fastlegen tirsdag 12. desember. Utfordringen er at jeg skal reise til Thailand (Bangkok og Krabi-området) og Singapore på juleferie den 17. desember. Har lest at begge landene har zika-virus og er bekymret i forhold til svangerskapet. Mest sannsynlig er jeg rundt 7 uker på vei i svangerskapet og lurer på om jeg bør reise eller ikke.

Ser at Folkehelseinstituttet anbefaler alle gravide om å utsette unødvendige reiser til zika utsatte områder. Vet du om det er stor utbredelse av zika i thailand og singapore i dag? Hvor stor er risikoen for ta jeg blir smittet? Og er det andre ting jeg bør være forsiktig med ang. reisen?
Hvilken oppfølging får jeg etter reisen? Er det sånn at jeg kan finne ut om jeg er smittet kort tid etter hjemkomst?

Ellers, er jeg i fin form og veldig lite kvalm. Noe jeg trodde var mer vanlig. Kjenner ingen symptomer til graviditet foruten at jeg ikke har mensen og brystene er noe større og litt mer ømme.

Jeg skal reise på ferie med mine foreldre og søsken, og turen har vært planlagt lenge. Jeg vil gjerne gjennomføre turen, men ikke hvis det er store sjanser for smitte og/eller gjør skade på fosteret. Hva ville du gjort i min situasjon? Alle råd tas i mot med stor takk :)

Svar

Hei.
Gratulerer med graviditeten, det er jo en gledelig begivenhet.
Samtidig er du kommet i ett dilemma når det gjelder ferien din sammen med hele familien til et land som det er obs-varsler på når det gjelder Zika-virus.
Det anbefales som du sier ikke at en reiser til disse landene når en er gravid. Og dette blir en vanskelig avveining.

Jeg kan ikke råde deg til annet enn å diskutere med din partner grundig hva dere skal gjøre. Hvor viktig er denne ferien for deg? Sjansen for å få Zikavirus er liten, men likevel er den tilstede og vil kunne gjøre store skader på foster hvis du blir smittet. Dette er spesielt i første halvdel av svangerskapet som du er i nå. Det er mange som reiser dit på ferie og det er så vidt jeg vet ikke rapportert at noen reisende er blitt smittet her i Norge.
Men jeg vet dessverre ikke mer om smitterisiko enn det som står på folkehelseinstituttet.no. De uttaler ganske klart hva som er anbefalingene.
og hvis du bestemmer deg for å reise, beskriver de hvordan du kan unngå å bli smittet med enkle tiltak. Men sikker er du jo aldri.
Og hvis du reiser vil en kunne ta en test når en kommer hjem, men da må en vente minst 4 uker før en kan ta testen. Evt må også din mann ta den , da han kan smitte deg og fosteret gjennom seksuell kontakt.

Ellers kan det være lurt å ta en toxoplasmose-test for å se at du ikke er blitt smittet av det mens du er på ferie. Ta en før du drar og en etter at du er kommet hjem. Da vil du vite om du er blitt smittet. Da skal en evt ha behandling. Toxoplasmose er også en smitte som kan skade fosteret. Listeria er også en smitte en bør være obs på også i utlandet. Det gjelder ost og melkeprodukter.
Varmen skal en også være litt forsiktig med, men det begrenser seg naturlig da en gravid kvinne sjelden klarer å være lenge i sola pga varmen.

Jeg kan dessverre ikke ta denne avgjørelsen for deg, men ville ha vurdert hva som er viktigst for deg og hvilke risikoer du er villig til å ta.
Ønsker deg lykke til med avgjørelsen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-