Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid og utslag på urinprøven

Spørsmål

Hei!

Jeg er gravid, 29 år, og er gravid i uke 20 + 6. I dag var jeg hos legen og hadde med en urinprøve. Den viste L 3+. legesekretæren stusset over resultatet, men en annen på kontoret sa at det var vanlig hos gravide. Legen ble ikke informert. I ettertid har jeg lurt litt på dette. Kan det være en begynnende urinveisinfeksjon? Burde den ikke vært sendt på dyrkning? Kjenner ingen symptomer, men vanskelig å vite når jeg løper mye på do under svangerskapet uansett...
Må legge til at jeg tok prøven klokken 1000 på formiddagen, og leverte den hos legen klokken 15. Hadde den i kjøleskap i mellomtiden.

En annen ting: Klør litt på legger, mage og brystvorter. Burde dette sjekkes opp?

Takk for svar!

Kvinne, 29 år

Svar

Hei.

Når man sjekker urinen med en "stix" på legekontoret eller hos jordmoren, har man graderinger på stixen etter hvor mye urinen inneholder av de forskjellige stoffene man tester på spor, +1, +2,+3 osv...

L3+ betyr at det er et relativt stort utslag på leucocytter. Leucocytter er hvite blodlegemer som kommer ved infeksjoner, men som også finnes i rikelige mengder i utflod. Den damen som sa at dette var vanlig hos gravide, hadde helt rett.

Hos kvinner er det svært lett at urinen blir "forurenset" fra skjeden når man samler urin, dette kan ofte føre til "feil" utslag på stix.
Skjeden og urinrøret ligger veldig tett hos kvinner, hos noen ligger urinrørsåpningen nærmest inne i skjeden, og stoffer derfra føres da med urinstrømmen til prøvetakningsglasset. Gravide har ofte rikelig og tyntflytende utflod, og det er derfor ofte enda vanligere med forurensning fra utflod enn hos ikke-gravide.

En urinveisinfeksjon hadde mest sannsynlig gitt andre utslag enn kun et stort utslag på leucocytter. Jeg tenker da på nitritt (stoff som skilles ut av bakterier) og evt blod (ved infeksjonen forårsaker bakterien og motangrepet mot disse ofte en blødning i slimhinnen).

Det er viktig å være nøye når du tar prøven. Vask deg rundt skjede- og urinrørsåpningen først, med en hånddusj og eventuelt pH-nøytral såpe. Skyll deretter med rent vann. Tiss først litt i toalettet, deretter fører du et rent glass inn i urinstrålen for å samle urin til prøven, og så lar den siste posjonen gå i toalettet igjen. Du bør også holde kjønnsleppene fra hverandre med fingrene mens du tisser, da sikrer du en renest mulig urinprøve med riktig utslag på stix'en.

Hyppig vannlating er jo vanlig i svangerskapet men så lenge du hadde utslag på kun leucocytter og ikke har smerte ved vannlatingen, ser jeg ingen grunn til å sende urinen til dyrkning. Dersom du er usikker, kan du jo ta med en ny urinprøve ned til legekontoret eller jordmoren din. Det skulle ikke være nødvendig med en time til det men ring gjerne og snakk med de først. Skulle resultatet gjenta seg til tross for riktig prøvetakning, bør kanskje en dyrking vurderes.

Det er helt rett å oppbevare urinprøven i kjøleskapet, oppbevares den i romtemperatur over tid kan man få en oppvekst av bakterier som ikke er rett.

Kløe på legger, mage og bryst er veldig vanlig i svangerskapet og trenger ingen videre oppfølging om det ikke blir helt ekstremt. Det kan skyldes at huden strekkes, tørr hud og/eller hormonelle forandringer. Smør deg godt med en god body lotion to ganger daglig, og se om ikke det hjelper.

Lykke til videre i svangerskapet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-