Gravid og toxoplasmose

Spørsmål

Er en dame på 28 år som er gravid, 36+3. Igår var jeg på restaurant og bestilte hamburger, ba om å få den gjennomstekt, noe jeg også syntes at den var, altså ikke blodig, det rant ikke rosa kjøttvæske fra den. Væsken som rant var klar, og burgeren i sin helhet virket grå i fargen. Men jeg er veldig usikker på om det var visse partier som kanskje var bittelitt lyserosa, og da snakker vi svært lyserosa. Tenkte ikke mye over dette der og da, spiste opp burgeren, men nå kjenner jeg at jeg blir engstelig for toxoplasmosesmitte. Dette var storfekjøtt fra Østerdalen. Har ikke blitt testet for toxo før, burde jeg be legen om en blodprøve? Evt når kan jeg ta den (hvor lenge etter kjøttinntak)? Burde jeg i det hele tatt bekymre meg for dette? Hilsen engstelig gravid.

Svar

Hei! Nei,du trenger overhodet ikke å bekymre deg for toxoplasmose.storfekjøtt er ingen kilde for toxoplasmose og selv om det var litt rosa i fargen er det ingen fare for smitte.Blodprøve er unødvendig og det vil ikke få noen konsekvenser. Jeg håper du blir beroliget av dette svaret