Gravid og tidligere herpes

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 26, førstegangs. Det har seg slik at jeg dessverre har fått herpes nedentil, dette fikk jeg for ca 4 år siden og hadde et par utbrudd i starten- men har ikke hatt utbrudd som jeg vet om på 1,5 år. Jeg har forhørt meg med både jordmor og fastlege som sier helt forskjellige ting- jordmor mener jeg uansett bør gå på Zovirax 3 uker før termin, mens fastlege ikke ønsker dette pga medisiner og svangerskap generelt er en dårlig kombinasjon. Jeg kjenner jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre med dette, da jeg blir veldig urolig av tanken på hva som kan skje med barnet om det skulle være noe utbrudd nær fødsel. Det er veldig lenge siden jeg har hatt et utbrudd, og det siste jeg hadde merket jeg lite til men så det selv og begynte da med Zovirax. Jeg er engstelig for at jeg ikke skal merke noe til det eller da få det igjen. Det skal sies at samboer også har det, og hadde sist et utbrudd for en uke siden som han nå er kvitt med medisiner. Vi har hatt samleie i etterkant, men da i visshet om at utbruddet er over. Jeg trenger råd om hva jeg bør gjøre framover i forhold til dette og eventuelle medisiner, og at det ikke er noe i veien for at vi har har samleie selvom han har hatt utbrudd nylig (som nå er borte).

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Dette er rådene om herpes i svangerskapet som er anført i Veileder i fødselshjelp for norske gynekologer 2014 (Aciklovir er det samme som Zovirax)

A. Ved tidligere kjent genital herpes uten kliniske eller subjektive tegn på utbrudd ved fødsel: Vaginal forløsning

B. Gravid med tidligere påvist genital herpes og hyppige utbrudd (residiv) på slutten av svangerskapet: 

              1. Planlegg vaginal forløsning

              2. Profylaktisk behandling med Aciklovir (200 mg x 4-5 evn 500 mg x 2)

               3. Startes 10 dager før forventes fødsel, behandlingen fortsetter inntil forløsningen

               4. Behandlingen er effektiv etter 3-4 dager

C. Ved fødsel hos kvinner med genital herpes sykehistorie 

  1. Spør om prodromalsymptom (symptomer før utslett) og se etter        lesjoner
  2. Dersom kvinnen bruker profylakse (forebygging) er ikke dette nødvendig
  3. Usikkert utbrudd ved fødsel: Ta virusprøve, tas fra utbruddssted

Dersom utbrudd i fødselsveiene ved begynnende fødsel: Keisersnitt
Vannavgang mer enn 4 timer: vaginal forløsning, evt. acyclovir (kan gis intravenøst)

Forebygging:

  • Kvinner      med hyppig residiv (tilbakefall) eller angst bør tilbys Aciklovir (200 mg      x 4-5 evt. 500 mg x 2). Start 10 dager før forventet fødsel, behandlingen fortsetter inntil forløsningen

Som du ser av ovenstående, så er det litt komplisert, og det kan forklare at du får ulik beskjed. Det jeg kan se, kommer du i kategori A/C, da du ikke har hatt utbrudd i graviditeten. Hvis man velger forebygging, så startes det 10 dager før forventet fødsel. Hvis du ikke får forebyggende behandling og det kommer utbrudd rett før fødsel, så kan man gi behandling eller velge keisersnitt.

Hvis din mann har utbrudd er det nok det sikreste ikke å ha samleie eller å bruke kondom. Det at du ikke har hatt utbrudd på mange år, tyder på at du har utviklet en viss immunitet som går over til fosteret. Det er spesielt førstegangsutbrudd av herpes under graviditet som kan være farlig for fosteret. Zovirax er ikke farlig for fosteret.

Det blir altså noe opp til deg selv å bestemme om du ønsker forebyggende behandling før fødselen.

Lykke til videre med svangerskapet.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-