Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid og redd for listeria

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 23, og er veldig redd for å bli smittet av listeria. Jeg lurer på om man kan smittes av dette på andre måter enn gjennom mat. Kan det for eksempel være listeriabakterier på badet? Si at man for eksempel mister tannbørsten i vasken på badet, kan den få listeria på seg da?

Kvinne 29
Svar

Hei.


Listeria blir man kun smittet av gjennom matvarer, så dette med å bli smittet via badet, kan du helt glemme.

Jeg ville forøvrig virkelig ikke brukt tid, tanker og følelser på frykt for en sjelden sykdom som listeriose, i den fine tiden du har nå. Følg bare de vanlige rådene for gravide for å unngå listeria, så er dette i praksis en ikke-sak.

Her har du en link til Folkehelsas informasjonsside om dette:


https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/listeriose---veileder-for-helsepers/


Jeg siterer fra denne siden:


"Gravide bør ikke spise:

  • Upasteurisert melk og mat laget av slik melk. Listeria finnes hos de fleste dyreslag og kan gi sykdom og abort hos sau og storfe. Listeria kan derfor være tilstede i melken dersom kua er infisert eller bli tilført fra miljøet. Bruk bare pasteurisert melk
  • Myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost, gorgonzola etc.) hverken de som er laget av pasteurisert eller upasteurisert melk. Produktet modnes og lagres over lang tid og eventuell Listeria som har kommet til etter pasteurisering kan vokse til høye nivåer. Bruk andre typer ost, harde oster som for eksempel "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", eller brunost og parmesan. 
  • Smelt og varmebehandle osten godt, som for eksempel ost på pizza, på ostesmørbrød, på lasagne eller i sauser.
  • Røkelaks, gravet fisk rakfisk. Produktene modnes over svært lang tid og ved forhold som tillater vekst av Listeria. Listeria vil fortsette å formere seg i vakuumpakket fisk ved kjøleskaps temperatur.
  • Rå kjøttprodukter (tartar, gravet kjøtt, spekemat). Spis bare varmebehandlet kjøtt.
  • Rå spirer er et generelt risikoprodukt.

Gravide bør utvise forsiktighet med:

  • Varmebehandlet kjøttpålegg (oppskåret skinke, servelat, rull, sylte o.l.). Det er stor fare for rekontaminering og vekst av Listeria i slike produkter etter varmebehandling og små mengder Listeria som kan vokse til høye nivåer ved lagring. Oppbevar maten ved 4 grader eller kaldere. Legg merke til holdbarhetsdatoen og server pålegget så tidlig som mulig i holdbarhetstiden. Holdbarhetstiden for gravide regnes som halvparten av holdbarhetstiden for friske forbrukere. Oppbevaring ved kjøletemperatur hindrer ikke vekst av Listeria
  • Varmebehandlede produkter som serveres kalde (kalde karbonader, kjøttkaker, pølser, salatkjøtt, fiskekaker, fiskepudding o.l.). Det er stor fare for rekontaminering og vekst av Listeria i slike produkter etter varmebehandling små mengder Listeria som kan vokse til høye nivåer ved lagring. Oppbevar maten ved 4 grader eller kaldere etter at den er varmebehandlet og helt frem til servering. Maten skal ikke ligge mer enn to dager i kjøleskap. Oppbevaring ved kjøletemperatur hindrer ikke vekst av Listeria"

Følger du disse rådene, får du ikke Listeria. Jeg håper informasjonen var til nytte, og ønsker deg et fint og bekymringsfritt svangerskap videre.