Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid og jobbing

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 22 år, som nylig har funnet ut at jeg er gravid. Jeg har slitt lenge med noe uregelmessige menstruasjon, der syklusene har vært varierende i lengde. Første dag av min forrige menstruasjon var 6.mars. 3. april tok jeg en graviditetstest, og denne var negativ. 1 uke seinere, 11. April, tok jeg en ny graviditetstest, og denne viste 1-2 (ukeindikator fra Claire Blue). Spørsmålet mitt er egentlig ca. hvor mange uker du tror jeg er på vei, ut i fra disse opplysningene? Videre er jeg medisinstudent, på 4. Året, og skal i praksis 8 uker fra og med mandag 20. April. Jeg gruer meg en del, da jeg allerede har begynt å føle meg dårlig, kvalm og sliten, og er pålagt å delta i en del vaktarbeid fra 07.30-24.00, og må møte opp igjen dagen etter til samme tid. Kan det være farlig for fosteret å bli veldig gåen tidlig i svangerskapet, og å presse seg gjennom lange dager med lesing, mye stress og lite søvn? Mvh A

Kvinne 22
Svar

  

Foreløpig regner man graviditeten ut fra siste menstruasjon som var 6.mars. Du er dermed 6 uker gravid. Da regner man med regelmessig syklus på ca. 28 dager. I og med at det var negativ test 3.april, så er du nok ikke så langt som 6 uker. Jeg vil ikke stole så mye på ukeindikator som angir svangerskapets varighet ut fra befruktning, og du må derfor plusse på med 2 uker. Så jeg gjetter at du er mellom 4 og 6 uker. Det vil være lurt å få en tidlig ultralyd om ca.4 uker. Så kan man bedre planlegge rutineultralyd som utføres ved 18 ukers graviditet.

Du skal i praksis fra 20.april til 13.juni hvor du er ca. 13 uker gravid, altså er du i første trimester mens du er i praksis. Kvalme er jo en vanlige plage i den første tid av svangerskapet, det er i seg selv ikke problematisk, men hvis du kaster mye opp og ikke får nok næring, så kan sykmelding være aktuelt. For gravide leger gjelder at de får redusert arbeid/vaktfri i siste trimester, altså fra uke 28, og ferdige leger har mye mer hektiske og ansvarsfulle vakter enn man har som student.

Under vaktarbeid er det spise og hvilepauser, det er sjelden at man jobber kontinuerlig og hektisk, og du er vel ikke på vakt hver dag? Så det kommer nok til å gå bra. 

Jeg kan ikke se at det kan være farlig for fosteret med ‘mye gåen, lesing, stress eller lite søvn’ en gang iblant. Så gled du deg over graviditeten og se frem til en spennende praksisperiode.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-