Gravid og engstelig for listeria

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid, i uke 36 nå. I uke 8 delte jeg og mannen min en svele med rømme på, kjøpt på en kafe på en norsk fjellester, som jeg i ettertid fant ut at var upasteurisert. Ingen av oss ble syke av denne rømmen. Kontaktet Mattilsynet, som kunne berolige meg med at de har testet rømmen fra denne fjellsetere under en rutinekontroll uken etter at vi var der, og at det forøvrig var lite forekomst av listeria i selv upasteurisert rømme pga surhetsgraden. Var på ultralyd i uke 9, 12, 20, 28 og uke 32, og alt har sett bra ut med babyen som vokser godt og ingen tegn på skade. Er likevel nervøs da jeg har lest at barnet kan bli smittet under fødsel, og ikke kun gjennom morkaken. Jeg nevnte det for gynekologen, som mente at eventuelle skader ville manifestert seg allerede. Leste også at om man blir smittet i første trimester fører det nesten alltid til spontanabort, og forøvrig er det ikke grunnlag for testing hvis ikke kvinnen har symptomer? Er det slik at siden en ev smitte er så lenge siden er jeg/barnet trygge nå? Bør jeg ta blodprøve for å være sikker? Merker jeg er bekymret for at barnet har tatt / skal ta skade av dette, og det føles ekkelt å vite at jeg kan være helt symptomfri samtidig som barnet kan bli smittet. Har forøvrig fulgt alle anbefalte råd, bortsett fra denne ene gangen,

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er naturlig at man er opptatt av alt som kan skade fosteret, men her må du være unødvendig bekymret. 

Jeg argumenterer som følger:  

• Du spiste en liten klatt rømme på en ‘fjellstue’. Jeg har sjekket at det i 2017 i hele Norge var 17 tilfeller av listeriose (13 var over 70 år) 

• Mattilsynet har testet rømmen fra fjellstuen omtrent på det tidspunkt dere var på besøk og har ikke påvist bakterier. 

• Mattilsynet opplyser dessuten at det generelt er lite risiko for listeria i rømme på grunn av surheten av produktet. 

• Du (og din mann) ble ikke syke. 

• Du aborterte ikke (abortrisikoen ved infeksjon er 25-35%) 

• Du har vært fem ganger på ultralyd og fosteret har utviklet seg helt normalt  

Kan man være mere trygg?   

De norske reglene for testing (fra Folkehelseinstituttet): 

Dersom den gravide kvinnen har spist risikoprodukter for listeriose (men uten at bakterien er påvist i produktet) og utvikler feber uten annen åpenbar årsak bør den gravide undersøkes av fastlege for ev. henvising til spesialist med tanke på testing og eventuelt behandling. Dersom den gravide ikke har symptomer er det ikke indikasjon for testing og oppfølging, men hun bør være oppmerksom på symptomer, spesielt feber, og ta kontakt med fastlegen om det oppstår.   

Altså ingen grunn til testing.  

Inkubasjonstiden (tidspunkt fra smitte til sykdom) er noen dager til tre uker, en sjelden gang 3 måneder.  

Og det er ingen grunn til keisersnitt, om du tenker på det.  

Jeg håper at du nå er beroliget og kan glede deg til fødselen.  Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-