Gravid og dårlig form

Spørsmål

hei dette er mitt 3 barn. men formen er veldig dårlig. er 16 Uker på vei. Blir fort sliten og trøtt og prikker i kroppen. Har en del nakke smerter og hodepine også. men det er den uvelheten som jeg blir engstelig av. blir redd. gråter mye. Blodtrykket er bra men 2+ PRO i urinen. Er dette normalt? Har en gutt på 4 år og en på 6 år. Og tre stebarn 12 år,9 år, og 7 år. Og kan jeg ta aerius mot allergi, den er best. Polaramin blir jeg dårlig av.

Relevante sykdommer/medisiner: astma allrgi, noe angst går på cipralex.

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg,

Å være gravid gjør at hormonbalansen i kroppen endres, og dette kan gi seg utslag i at man får humørsvingninger og kan ha lett for å ta til tårene. I tillegg blir jo kroppen tyngre etter hvert som barnet i magen vokser, og dette kan jo naturlig nok føre til at man blir trøtt og sliten. Det at du i tillegg har to barn og tre stebarn fra før som krever sitt, kan jo være en påkjenning i seg selv. Noen sykdommer kan gi symptomer der man blir nedfor, trøtt og utmattet, blant annet lavt stoffskifte, lav blodprosent (anemi), elektrolyttforstyrrelser og depresjon. Stoffskifte, blodprosent og elektrolytter kan enkelt sjekkes med blodprøver. Når det gjelder depresjon, så finnes det ulike verktøy eller ”tester” som legen kan gjøre for å avdekke dette. Jeg tror det er lurt om du forteller legen din om hvordan du har det, slik at han eller hun kan gjøre de nødvendige undersøkelsene så du slipper å engste deg for om det kan være noe galt, og at du får behandling hvis det eventuelt viser seg å være noe.

Du forteller også at det prikker i kroppen, og dette kalles på legespråket for parestesier. Parestesier kan ha mange årsaker, og en vanlig årsak til prikkinger i hendene er såkalt carpal tunnel syndrom. Gjennom denne carpaltunnelen går det blant annet en nerve som forsyner tommel-, peke- og langfingeren. Hvis det er trangt i denne tunnelen – noe som kan skje ved graviditet på grunn av væskeopphopning i kroppen – kan dette føre til at man får prikninger i de fingrene som forsynes av denne nerven. Nerver andre steder på kroppen kan også komme i klem og gi parestesier. Prikninger rundt munnen kan oppstå ved hyperventilering, og for lav vitamin B12 eller forstyrrelser i saltbalansen i blodet kan gi mer generelle parestesier i kroppen.

Nakkesmerter og hodepine kan meget godt ha en sammenheng, da smerter og stramminger i nakkemuskulaturen gjerne fører til spenninger i hodet.

Når det gjelder proteinene i urinen din så er dette noe som bør følges opp, da det normalt ikke skal være proteiner i urinen. Du bør derfor levere en ny urinprøve hos legen din om 1-2 uker. Jeg regner med du blir fulgt opp for dette? I forbindelse med graviditet er det særlig svangerskapsforgiftning man har i tankene, og dette innebærer proteiner i urinen og høyt blodtrykk (over 140/90) etter 20. svangerskapsuke. Da du bare er 16 uker på vei, er det nok lite sannsynlig at dette indikerer svangerskapsforgiftning hos deg. Du kan lese mer om svangerskapsforgiftning i linken øverst på siden. Proteiner i urinen kan for øvrig også oppstå forbigående ved trening, feber eller urinveisinfeksjon, eller det kan tyde på sykdom i nyrene eller blodet.

Når det gjelder Aerius og graviditet, så bør du ikke bruke dette legemidlet i svangerskapet fordi sikkerheten ved bruk under graviditet ikke er klarlagt. Noen rapporter tyder på at aerius gir økt risiko for misdannelser i kjønnsorganene hos guttefostre. Hvis du må bruke allergimedisiner under graviditet, så foretrekker man såkalte førstegenerasjons antihistaminer, og blant disse er Polaramin førstevalg. Det finnes imidlertid også andre alternativer, blant annet Phenergan og Vallergan. Vallergan kan gjøre at man blir døsig (brukes derfor også mot søvnvansker), og det bør ikke brukes sent i graviditeten.

Hvis du vil så kan du lese mer om svangerskap i lommelegens temasenter om graviditet på www.lommelegen.no/gravid
Jeg ønsker deg lykke til videre i svangerskapet, og håper at dette har vært litt til hjelp for deg.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn