Gravid malte med oljemaling: Farlig?

Spørsmål

Hei!
Jeg er gravid i uke 6 med forholdsvis få symptomer. Jeg er ellers frisk og rask med god helse.
I går malte jeg et gulv i en garasje med oljebasert grunning som ble tynnet ut med malingstynner. Oppholdt meg i rommet i ca to timer.
Når jeg kom hjem leste jeg om skaden man kan påføre fosteret ifh til løsemidler slike malingstynnere inneholder. Jeg fikk selvfølgelig full panikk og lurer på om det er sansynlig at jeg kan ha påført fosteret skade?

Hilsen fortvilet førstegangs gravid.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Hvor farlig eller giftig noe er, både for personen selv og for et foster, vil til enhver tid avhenge av hvor lenge, hvor ofte og i hvor stor konsentrasjon en har vært utsatt for det skadelige stoffet. Oljebasert maling og tynner osv er ikke bra for hverken voksne mennesker eller fostere, om en utsettes for det lenge nok og ofte nok.

Men i dette engangstilfellet som du forteller om her, kan ikke noe galt ha skjedd. Det kan du være helt trygg på. Men du lar selvfølgelig være tilsvarende videre i svangerskapet.

Det er i det hele tatt svært mye vi (og fostere) kan tåle som engangsforeteelser / engangseksponering m.v., i motsetning til hvor skadelig ting kan være om vi utsetter oss for det jevnlig.

Ha et fint svangerskap videre, og legg trygt denne bekymringen helt fra deg!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn