Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid, hva kan jeg spise?

Spørsmål

Hei, jeg har akkurat fylt 41 år og funnet ut at jeg er gravid. Dette var ikke helt planlagt men jeg er godt gift og har barn fra før. Jeg har tidligere opplevd å få et sykt barn som dessverre døde da hun var 1 1/2 år gammel, dette var med min ex mann. Jeg har vært i kontakt med Riksen som tilbyr meg å ta alle de prøver jeg kan få for å sjekke ut om den lille er frisk. Har vært på en UL alt og sett et bankende hjerte og alt til nå så fint ut, men det er tidlig ennå, er i uke 7 bare. Vi har ikke bestemt oss 100% ennå om vi beholder den lille, pga at jeg ik vet ennå om jeg rett og slett "tørr", men dersom alle prøver viser at det er friskt beholder vi det. Jeg er litt små bekymret for å tilføre den lille noen skade så lurer på et par ting. Er det ok å farge håret? Kan jeg spise serranoskinke/Machengo ost/Parmesan? Har tatt magnesium en stund da jeg trener mye, er det ok at jeg fortsetter med dette? For ca 9 mnd hadde jeg plutselig et utbrudd av elvebest og tok Telfast 180 en periode. Heldigvis gikk dette over, men dersom det oppstår igjen kan jeg da ta Telfast 180? Har og lavt stoffskifte som jeg har hatt i alle mine svangerskap. Testet nå pga dette svangerskapet og da var TSH på 6. Jeg vet dette er litt utenom normalområdet og fastlegen min skal ringe meg for å justere dosen. Men kan dette allerede ha gitt noen skader på forsteret? Stoffskiftet mitt er til normalt bra regulert av Levaxin 100mg pr dag. Jeg trener som sagt endel løper og sykler (inne og ute), pluss går på langrenn. Er dette ok å fortsette med under graviditeten? Kan jeg gjøre noen skader på den lille ved løping? Ellers, er det mye annet å tenke på når jeg nå er 41 år og gravid, kom med tips og råd om du har det. Spiser sunt og har det ellers veldig bra. Dette var en lang melding men håper du kan svare meg ihvertfall på noen av mine spm. Tusen takk.

Svar

Hei.

Jeg skal svare på dine spørsmål fortløpende:

"Er det ok å farge håret?"

La heller være, for å være på den sikre siden. Det er ikke alt vi vet nok om i forhold til helse, kjemiske stoffer osv osv, og når det gjelder svangerskap, så er det alltid en god regel med "føre-var"-tenkning.

"Kan jeg spise serranoskinke/Manchego ost/Parmesan? "

Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Mao. dropp Serranoskinken.
Når det gjelder ost, så bør gravide ikke spise ost som er laget av upasteurisert melk. Jeg vet ikke hvordan Manchego og Parmesan lages, så sjekk om det står noe om dette på varedeklarasjonen, eller "kjør safe" og dropp det.

Les mer her:
http://nhi.no/graviditetsoraklet/svangerskap-og-fodsel/livsstil/kostrad-til-gravide-8666.html

"Har tatt magnesium en stund da jeg trener mye, er det ok at jeg fortsetter med dette? "

Dropp det heller, igjen som følge av "føre-var"-regelen. Du trenger det jo ikke.

"For ca 9 mnd hadde jeg plutselig et utbrudd av elvebest og tok Telfast 180 en periode. Heldigvis gikk dette over, men dersom det oppstår igjen kan jeg da ta Telfast 180? "

Her er hva som står i preparatomtalen i Felleskatalogen, for Telfast:
"Ingen adekvate data foreligger hos gravide. Bør ikke brukes under graviditet hvis ikke absolutt nødvendig. "

Man har altså ikke holdepunkter for at det er skadelig, men pga mangel på data om trygghet i svangerskap, skal du la være å ta det. Igjen "føre-var"-tenkningen.

"Har og lavt stoffskifte som jeg har hatt i alle mine svangerskap. Testet nå pga dette svangerskapet og da var TSH på 6. Jeg vet dette er litt utenom normalområdet og fastlegen min skal ringe meg for å justere dosen. Men kan dette allerede ha gitt noen skader på forsteret? "

Nei, det har ikke gitt noen skader. Du er bare noe underdosert. Gravide skal som hovedregel øke dosen med 30-50% så snart svangerskapet er bekreftet.

"Jeg trener som sagt endel løper og sykler (inne og ute), pluss går på langrenn. Er dette ok å fortsette med under graviditeten? Kan jeg gjøre noen skader på den lille ved løping?"

Det er aldeles OK. Løping kan ikke skade den lille. Når du blir høygravid og magen blir stor, må du naturlig nok tilpasse treningens intensitet og type, pga magens størrelse og tyngde.
Da vil raske gåturer føles og være riktigere for deg.

Ellers, er det mye annet å tenke på når jeg nå er 41 år og gravid, kom med tips og råd om du har det. Spiser sunt og har det ellers veldig bra. Dette var en lang melding men håper du kan svare meg ihvertfall på noen av mine spm. Tusen takk.

Ta tilskudd og folat og omega 3. Røyk og alkohol er naturlig nok helt utelukket. Lev så sunt, aktivt og normalt du kan, og gled deg over liv og svangerskap!

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-