Gravid? Hva gjør jeg?

Spørsmål

jeg lurer på hva jeg skal gjøre, jeg tror jeg er gravid. skulle hatt mensen for ca12 dager siden. jeg ønsker ikke å ha barnet, men vet ikke hvor jeg skal gå. skal jeg oppsøke lege først? hvor er det man tar abort?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei og takk for henvendelse!

Det høres slitsomt ut å ha det slik du har det nå - å ikke vite sikkert om du er gravid og samtidig tenke at du ikke ønsker barnet hvis du skulle være gravid.
Jeg tenker at du bør få avklart om du i det hele tatt er gravid før noe annet, så ikke du går rundt og bekymrer deg unødig.
Om du synes det er greit å ta en test selv, kan du kjøpe tester på apoteket. Disse skal være svært sikre. Er testen negativ bør du ta en ny test etter noen dager hvis du ikke får igjen mensen. Det hender at mensen kan utebli av andre grunner enn graviditet, jeg nevner slanking, psykisk ubalanse som eksempler. Dette skriver du imidlertid ikke noe om.
Er ikke mensen kommet til neste periode du skulle hatt den, så kan du da godt ta kontakt med lege for å finne ut hvorfor den har uteblitt.
Det vil imidletid være en rimelig sjanse for graviditet, og da har du flere muligheter.
Selv om du skriver du ikke ønsker å ha barnet, kan det være godt å ha noen å snakke med rundt dette. Amathea er en rådgivningstjeneste for gravide som tilbyr rådgivning til kvinner/par som er blitt uplanlagt gravide. De har kontorer over hele landet. Du kan også få tatt test der. Du vil finne de i telefonkatalogen og du kan også lese om amathea på nettsiden www.amathea.no.
Videre kan du kontakte helsestasjon for ungdom om det er det i nærheten av der du bor. Der jobber både lege og helsesøster. Om det er helsestasjon for ungdom i nærheten kan du finne ut ved å ringe helsestasjonen i kommunen eller du kan gå inn på unghelse.no på nettet. Her velger du "trenger du" og "hjelp" og går inn på "helsestasjon der du bor" velg så fylke eller kommune.
Kanskje har du en god venn du kan snakke med og dette, men det kan være godt å snakke med en utenforstående fagperson om det. Hun eller han vil sammen med deg hjelpe deg å finne ut hva som er riktig for akkurat deg å gjøre i akkurat din situasjon og med fokus på dine tanker og følelser. Dette vil jeg anbefale deg selv om du akkurat nå føler deg sikker på at du ikke vil ha barnet - om du nå er gravid.
Forøvrig er det en lege som vil henvise deg til evt abort. Du kan godt ta direkte kontakt med fastlegen din også. Du spør om hvor man tar abort, og det vil være på sykehuset etter henvisning fra en lege.

Håper dette var til noe hjelp for deg og lykke til videre!