Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid har malt et hus: Farlig?

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 6. Var hos fastlegen min igår. Spurte om det samme der, men ble mer bekymret enn før. Følte ikke spørsmålet ble forstått helt. Hun var mer opptatt av å si at det må jeg ikke gjøre, noe jeg selvfølgelig ikke gjør nå når jeg vet.
Jeg har malt huset mitt utvendig i sommer, brukte hansker og badet og vasket av maling etterpå. Jeg tok en test før siste gang jeg malte. Den viste negativt. Har nå lest om testing og forstår nå at jeg kan ha vært i uke 0,1 eller 2 når jeg malte. Er bekymret for om dette utgjør en reell risiko. Håper på svar.
Mvh stressa preggo.

Svar

Hei.

Dette kan du ta aldeles med ro, og ikke tenke på mer.

Hvor skadelig noe er, både for gravide og ikke-gravide og fostere, er alltid et mengdespørsmål. Spesielt tidsfaktoren er viktig, dvs om man blir eksponert for det potensielt uheldige jevnlig / daglig over lang tid.
Engangsforeteelser som dette har ingen praktisk betydning.

I tillegg kan nevnes at du var utendørs, hvilket selvfølgelig er av svært stor positiv betydning i denne sammenhengen, og det er jo glimrende at du brukte hansker osv.

Det at du er noe bekymret for og opptatt av dette nå, er som du selv sikkert har skjønt, bare et begynnende "hønemor-syndrom". Enhver nygravid og kommende mor tenker slik: Alt må være perfekt, ingenting uheldig eller potensielt skadelig må intreffe osv osv. Det er normalt å tenke slik, og jeg skjønner at du skjønner dette, siden du underskriver med "stressa preggo".

Håper svaret er til nytte for deg, og ønsker deg et flott svangerskap videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-