Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid etter IVF, blodprøver for å måle HCG-nivåer eller ultralyd.

Spørsmål

Hei, jeg skrev til deg 27. april i år etter å ha mislykkes med 4 IVF-forsøk. Siden den gang har mye hendt - jeg fikk en svakt positiv graviditetstest på det 5. forsøket, men begynte å blø dagen etter. Men på det 6. forsøket ble ett av eggene til en blastocyst av god kvalitet, og fredag for halvannen uke siden fikk jeg igjen positiv test. HCG ble målt til 1085 tirsdag 18. august og deretter til 3001 torsdag 20. august (egguttak og befruktning var torsdag 30. juli). Jeg har morgenkvalme og blytunge pupper og er rett og slett, etter alle disse forsøkene, faktisk gravid i 6. uke. Det er jeg så klart utrolig glad for - men jeg er også nesten paralysert av frykt for spontanabort eller missed abortion. Jeg har hatt to venninner som kom til ultralydundersøkelse i 8. uke og fikk konstatert missed abortion, og en av dem klarte ikke å bli gravid igjen. Jeg har lest at "rester" av det høye HCG-nivået fra en kjemisk graviditet kan gjøre det lettere å bli gravid kort tid etterpå, og ble plutselig redd for at kroppen har vært spesielt mottagelig og at embryoet kanskje ikke var godt nok likevel. Og i en alder av 39, etter nesten tre år med prøving og seks IVF-forsøk er det vanskelig å tro at dette faktisk kan gå bra. Ifølge tallene til klinikken er det ca en fjerdedel av graviditetene som forsvinner før noe barn blir født. Jeg synes dette er et høyt tall. Siden spontanabort er ganske vanlig, kan du så klart ikke love meg at dette går bra, men jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å få mer informasjon om graviditeten eller som kan si mer om risikoen for at det skal gå galt. Vil det f. eks. være noe poeng i å sjekke HCG nok en gang? Er det andre prøver som kan tas, eller andre tegn jeg bør se etter? Dette preger livet mitt sterkt akkurat nå. Jeg løper på badet hver halvtime for å se om jeg har begynt å blø. Hvis jeg føler meg mindre kvalm en morgen, blir jeg redd for at det er et dårlig tegn. Hvis du har informasjon som kan virke beroligende, ville det være til stor hjelp.

Kvinne 39
Svar

Hei hei og gratulerer med positiv test. 

Du har fine verdier og normal stigning på de målingene som er gjort. Du har derfor statistikken på din side med at dette MEST sannsynlig går bra. Symptomene du beskriver høres også lovende ut, synes jeg. Husk at det er veldig vanlig at kvalmen varierer og brystfylde/ømhet svinger veldig bare iløpet av samme dag. 

Mitt råd til deg er å droppe å ta flere blodprøver, neste trinn nå er å gjøre ultralyd. Dette gjøres vanligvis i uke 7-8. Dette betyr at du kan gjøre ultralyd i neste uke. 

Da ser man at fosteret ligger på riktig plass i livmoren, måler størrelsen på fosteret og både ser/hører hjerteslagene. 

Pass på å sove nok, spise bra og ha det mest mulig. 

Krysser fingrene for at dere får god beskjed på ultralyd om få dager :) 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-