image: Gravid: Bekymret for listeria etter å ha spist kjøtt utgått på dato

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid: Bekymret for listeria etter å ha spist kjøtt utgått på dato

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i 9. Uke og klarte i går å få i meg kjøttpølse av kylling og kalkun som var utgått på dato med 2 dager. Den var merket med siste forbruksdato og ikke best før. Kjøttpølsen ble delt i små skiver og stekt i panne i 10-15 min. Har lest at listeria ikke tåler varmebehandling over 70 grader men jeg har jo ikke målt temperaturen i kjøttpølsen. Jeg er likevel fremdeles redd for at jeg skal ha fått i meg listeria og at det skal smitte til den lille. Burde jeg gjøre noe nå? Ta noen tester eller lignende?

Kvinne 28
Svar

Hei

Dette er et spørsmål som ofte dukker opp. Og jeg kan forstå at det skaper bekymring når en ser at det er lite symptomer og store skader på fosteret.

Men en må huske at sjansen for at det er listeria i det produktet en spiser, er liten.

Listen over matvarer som en skal være oppmerksom på er kjent for de fleste. Men er en i tvil anbefales nettsidene til Fhi.no. Eller matportalen.no.

Men det er ikke alltid klart hva en skal gjøre hvis skaden har skjedd. Og det er jo ditt spørsmål, hva skal du gjøre?

Det finnes ingen testmetoder for å sjekke om en er smittet før en evt får symptomer.

Hvis en har spist noe som i etterkant får påvist at inneholder smitte, skal en kontakte lege og få oppfølging og testing hos spesialisthelsetjenesten.

Hvis en har spist noe som har en risiko for å inneholde smitte, men uten at det er påvist, skal en være oppmerksom på symptomer de neste dagene.

Det kan være feber, lette influensasymptomer eller magesmerter. Da kan en ta kontakt med lege for å vurdere testing evt henvisning til spesialisthelsetjenesten for vidre undersøkelser.

Dersom du ikke får symptomer neste dagene, er det heller ikke nødvendig å teste seg eller vidre undersøkelser.

Sjansen for at en skal bli smittet er liten.

Men en skal være obs på de ulike matvarene som upasteuriserte oster, ubehandlet kjøtt osv.

Så må jeg minne deg på at du hadde varmebehandlet maten godt og lenge. Og det er jo det viktigste med denne bakterien, at den drepes med varme.

Så sjansen for at du er smittet er svært liten!

Lykke til videre.

Illustrasjonsfoto øverst: NTB / Shutterstock