Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid bekymrer seg: Kan det ha vært listeria i smøret?

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 23 og har et spørsmål. I dag var jeg på besøk på hytta til et eldre ektepar, som serverte brødmat. Jeg spiste da en skive med smør (en blanding av smør og rapsolje, a la bremykt, men fra Arla, et kjent svenskt merke). I ettertid så at smøret var veldig nær utgangen av holdbarhetsdatoen. Det var produsert i mai, og var holdbart til midten av juli. De jeg var hos, er to eldre mennesker som har reist til og fra hytta de siste månedene, og jeg regner med at smøret hadde stått hos dem lenge, for pakken var nesten tom. Jeg kom i ettertid til å tenke på at jeg ikke visste om smør var en smittekilde til listeria, og googlet litt nå i kveld. Jeg fant at smør hadde vært kilden til flere listeriautbrudd, og at listeria kan vokse i smør. Betyr det at jeg burde holdt meg unna smørpakken, som antakelig har vært i bruk og stått åpen veldig lenge? Vil jo tro at den har vært oppbevart i kjøleskap, men aner ikke noe om kjøleskapstemperaturen deres, og så i en av artiklene jeg fant at listeria i smør vokser like fort i 8 grader som i 21 grader (stoler ikke helt på at eldre mennesker med gamle hyttekjøleskap har det så kaldt som man burde). Jeg har ikke sett noen av de vanlige stedene (matportalen osv) at man skal være forsiktig med smør, men googlingen (på engelsk, norsk og svensk) tilsa at smør jo kunne være en kilde til smitte. Ble bekymret, men synes det er vanskelig å navigere i informasjonsjungelen. Dersom jeg burde holdt meg unna smøret, er det vel slik at det ikke finnes noen måte å teste om jeg er smittet på, så det er vel uansett ikke noe jeg kan gjøre? Går det an å si noe om risiko? På forhånd takk for hjelpen.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Jeg vedlegger link til Folkehelsas gode side om listeria og graviditet, samt Matportalens side. Her finnes du korrekt og objektiv informasjon om dette temaet. Som du ser der, står ikke smør/margarin på listen over matvarer som gravide bør holde seg unna. 


https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/listeriose---veileder-for-helsepers/#listeria-og-graviditet

https://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/smittestoffer/listeria


Du nevner selv dette med informasjonsjungelen, og det er nok der du har vært en tur nå, noe som så har trigget og forverret din bekymring.  Som du vet, kan en finne omtrent hva en vil ved googling, spesielt om man googler med bekymrede øyne. Da ender man som hovedregel opp med sider som bekrefter det en er bekymret for.  Husk at det finnes ingen kvaliteteskontroll for nettsider, hvem som helst av selvutnevnte "eksperter" kan skrive hva som helst. Jeg vet ikke hva du har lest, men kanskje det kan hende at det vært snakk om smør laget av upasteurisert (varmebehandlet) melk? Da kan det jo teoretisk sett tenkes at Listeria kan forekomme. Men det er det jo ikke snakk om i dette tilfelle.


Du trenger på ingen måte å hverken bekymre deg eller teste deg for noe som helst her, da du ikke har utsatt deg eller fosteret for noe risiko. Velg å forholde deg til de gjeldende retningslinjer og råd som du finner på Folkehelsas sider, og ingenting annet. Jeg er sikker på at det er beste måten for deg å holde slike bekymringer i sjakk. Håper det var klar og grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-