GBS i svangerskapet

Spørsmål

Hei!

Jeg er gravid i uke 32 og fikk nettopp påvist b-streptokokker. Jeg fikk ingen informasjon om dette annet enn at jeg skal bli behandlet under fødselen. Hva er dette, og hvilke følger kan det ha? Jeg googlet litt, men ble bare skremt av å lese om dødfødsler og sykdom hos babyen ved overføring. Kan det forårsake senskader ved smitte? Er det noe jeg kan gjøre i forkant av fødsel? Og vil keisersnitt gi mindre risiko for smitte?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Gruppe B-streptokokker (GBS), kan potensielt gi alvorlig infeksjon hos barnet. De kan også gi infeksjon i livmorslimhinnen etter fødsel, og ved keisersnitt gi betennelse i operasjonssåret.
GBS kan være helt normalt tilstede i tarmfloraen hos mange. Problemet kommer først hvis disse bakteriene kommer opp til livmoren. Dette er vanligst etter vannavgang.
Mellom 10 og 35 prosent av gravide er såkalte "bærere", det vil si at bakterien finnes hos dem til enhver tid. Bare 1-2 prosent av deres barn får bakterien. Av disse kan noen få av dem få blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Dette er årsaken til at det testes for denne bakterien.

Om en kvinner med GBS får antibiotika tidlig i svangerskapet, vil ca 80 prosent fortsatt ha bakterien ved fødselen. Det er derfor ikke vits å behandle dette for tidlig.

Så er det også slik at kvinner som tester for GBS tidligere i graviditeten, ikke alltid tester positivt før fødsel. Det er da ikke behov for å gi antibiotika.

Da det er så mange i Norge med GBS, er det vanlig at det kun gis antibiotika hvis det er bekreftet GBS (som hos deg), og;
- det ligger an til fødsel før uke 37, eller
- det går over ca 18 timer mellom vannavgang og fødsel.

Dette er i følge de nasjonale retningslinjene.
Disse retningslinjene er laget etter nøye studier av når GBS kan gi problemer for mor eller barn.

Så lenge det er ført opp på helsekortet ditt om at du har testet positivt på GBS, vil fødeavdelingen være klar over dette, og gi deg antibiotika om det ansees å være behov for dette.
Jeg synes ikke det er grunn til å bekymre seg for dette, da det er en veldig vanlig tilstand som sykehusene er godt kjent med.

Håper du har fått svar på det du lurte på.

Masse lykke til med den forestående fødselen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-