Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

FSH, AMH og for tidlig overgangsalder?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 33 år gammel kvinne som lurer på om jeg holder på å bli infertil eller kommer tidlig i overgangsalderen. Ettersom vi ønsker et tredje barn, men helst om noen år, har jeg nettopp tatt blodprøver på dag 3 i menssyklus. De viste FSH på 21 U/L og AMH på 1 pmol/L. I følge tolkningen klimakterielle verdier.

Dette er overraskende ettersom jeg har regelmessig mens, har blitt spontant gravid to ganger og ikke har noen symptomer som hetetokter etc. LH var 4, østradiol 0,08, progesteron <3, SHBG 75 og testosteron 0,4 nmol/L. Stoffskiftet og prolaktin var normalt.

Jeg har BMI på 21, spiser sunt, trener, drikker ca 3 enheter alkohol i uka og røyker ikke. Min mor kom i overgangsalderen da hun var 50 og har ikke hatt fertilitetsutfordringer. Min historie: Jeg hadde første mens da jeg var 15 og fikk svært kraftige, regelmessige menstruasjoner. Jeg brukte p-piller (Microgynon) fra jeg var 19 til 29. Etter at jeg sluttet tok det ca 6 mnd å bli gravid og i den perioden hadde jeg to menstruasjoner med uregelmessig mellomrom (sporadisk FSH var da 8, østradiol 0,12).

Etter at jeg sluttet å amme førstemann tok det et par mnd før jeg fikk regelmessig mens. Et år senere ble jeg gravid med to-eggede tvillinger på første forsøk. Dessverre døde den ene. Mitt andre barn ble født i desember for et år siden. Jeg brukte Cerazette mens jeg ammet. I juni sluttet jeg å amme og sluttet samtidig på p-piller fordi jeg ville ta hormonprøver. I august fikk jeg tilbake regelmessig mens med sykluslengde 26-28 dager.

Hva betyr egentlig høy FSH og lav AMH for en som meg som er relativt ung, ikke har noen historie på infertilitet og har regelmessig mens? Betyr det at jeg vil ha problemer med å bli gravid? Har vi dårlig tid? Bør jeg være bekymret for tidlig overgangsalder og bivirkninger det kan føre med seg? Er det noe jeg kan/bør gjøre? Jeg er takknemlig for at jeg har to barn, men har ønsket meg et tredje etter at jeg mistet den ene tvillingen. På forhånd tusen takk for svar!

Kvinne 33
Svar

Hei.

Hormonprøvene som du har tatt er gjort på riktig tidspunkt i syklus. AMH er et måltid på eggstokkreserver og skilles ut fra de bittesmå eggposene som blir gjort tilgjengelige fra en syklus til en annen. Når verdien er under 5 begynner eggstokkreservene og bli betydelig redusert/lite antall egg igjen. Parallelt med dette stiger FSH. Dette hormonet stiger etterhvert som det blir mindre egg igjen i eggstokkene. En verdi over 20 er høyt og innebærer dessverre at sannsynligheten for å bli gravid er lav. Det er derfor riktig slik du skriver at dette er klimakterielle verdier. I gjennomsnitt er det ca ti år fra man har siste eggløsning som kan gi graviditet og til menstruasjonen forsvinner. Dette er det mange som ikke er klar over.

Heldigvis har dere to barn og jeg forstår ønske om ett barn til. Men med disse verdiene vil du/dere helt bestemt ha redusert sannsynlighet for å bli gravid på nytt. Dette er en trist beskjed å få, men også greit å få vite hva som er situasjonen slik at man kan orientere seg utifra det.

For noen kan eggdonasjon være et godt alternativ. Dette er nå tillatt i Norge.

i forhold til for tidlig overgangsalder vil nivået av østrogen etterhvert bli lavt. For å forebygge beinskjørhet vil det ofte bli aktuelt med østrogentilskudd. Jeg anbefaler at du følger med på hormonverdier og at det blir gjort en vurdering av om/når du eventuelt trenger ekstra østrogener. Dette kan gjøres enten hos din fastlege eller hos gynekolog.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-