Forebygge prematur fødsel?

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 28 år, og som fødte en gutt på 1460 gram i uke 31+0, førstefødte. Det jeg lurer på er sannsynligheten for at jeg føder prematurt igjen? Evt. hva man kan gjøre for å forhindre det?

Jeg hadde et kjempefint svangerskap uten noen plager bortsett fra mye kynnere helt fra uke 18-19, noe jeg mistenker er årsaken til den premature fødselen. Fikk bare mer og mer, og kraftigere kynnere utover i svangerskapet, og i uke 29+5 ble jeg umiddelbart satt på riehemmende intravenøst og fikk lungemodningssprøyte, da legen, ved en tilfeldighet (følte det ikke var liv i babyen og fikk en kontroll), oppdaget at jeg hadde veldig forkortet livmorhals (ca. 4 mm mot 29 mm uken før ved kontroll). Hadde samme kveld hatt mer smertefulle kynnere enn vanlig, og slimproppen gikk dagen før. Fødselen stoppet, men jeg ble liggende på sykehus i 5 dager uten å få reise meg fra sengen. Hadde da mye mindre kynnere, men da jeg ble sendt, hjem og kunne bevege meg normalt, økte de på enda mer enn før og har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tatt tiden mellom kynnerne fordi de var regelmessige og kom hvert 10-15 min. Et par dager før fødselen, som skjedde 9 dager etter at jeg ble innlagt første gang, fikk jeg veldig vonde kynnere (rier), noe som fortsatte neste dag, hvert 10 min ganske nøyaktig helt fra 09.00 om morgenen. Var jo blitt så vant til dette at jeg trodde det ville gå over, men kl. 21.30 ble det plutselig ikke pause mellom og gutten kom 2 timer seinere. Fikk ikke pressrier.

Det jeg lurer på er om kynnerne kan være årsaken til fødselen? Hadde ingen infeksjon, gutten var helt frisk, min mor fødte på tiden. Jeg er normalvektig, ikke stresset, ikke-røyker osv. Trente normalt under svangerskapet, men fikk kynnere ved alle fysiske anstrengelser samt ved lavt stressnivå. Har PCO, men ikke PCOS.

Hva er sannsynligheten for at jeg føder prematurt igjen, og kan kynnerne være årsaken? Jeg lurer veldig på dette, og klarer ikke slå meg til ro uten å få noe svar.

Vennlig hilsen
Bekymret

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Takk for velformulert spørsmål! Kynnere er sammentrekninger i livmorveggen, og er mer en følge enn en årsak til prematur fødsel. Grunnen til sammentrekningene kan være flere og til dels ukjent, men hyppig foreligger det en latent (skjult) infeksjon, bl. a. i fosterhinnene. Nå skriver du at du ikke hadde hadde infeksjon. Da forutsetter jeg at det ble tatt prøver fra skjede og livmorhals til dyrkning på mikrober. Andre grunner til for tidlige rier (kynnere) kan være en liten sprekk i hinnene. At livmorhalsen blir forkortet og utvidet kan også være en følge av kynnere, men dette kan også være et avvik, som enkelte kvinner kan ha uten at årsaken til dette er kjent.

Det er en viss risiko for at prematur fødsel kan skje igjen, i senere svangerskap. For å forebygge at det skjer, bør du følges opp tettere enn andre. Du bør unngå forhold og situasjoner, som du nå har erfaring for kan utløse kynnere. Dette gjelder bl. a. for mye fysisk aktivitet. Opptrer kynnere, bør kontrollene skje hos spesialist, som ved ultralydundersøkelse kan vurdere livmorhalsen, og kanskje om det skjer en forkortelse. Er kynnerne tette og heftige, må sykehusinnleggelse vurderes for absolutt ro og sengeleie.

Med et godt og profesjonelt opplegg vil prematur fødsel kunne forebygges, eller i hvert fall utsettes.

For supplerende informasjon vil jeg vise til følgende link fra Norsk helseinformatikk:

http://nhi.no/foreldre-og-barn/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/for-tidlig-fodsel-2652.html

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn