Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Folat, jern og vitaminer før man blir gravid

Spørsmål

Hei! Jeg har ifølge fastlegen en mangel på jern, står på 100mg niferex. Jeg prøver å bli gravid og ønsker derfor i tillegg å ta multivitamintilskuddet mitt som inneholder 15mg jern. Kan jeg ta begge disse? Tror jernmålingen sist var på 21 Jeg er litt redd for p ta for mye vitaminer og mineraler. Har hørt at a-vitamin kan skade barnet. Er multivitamin innafor å ta når man er gravid? Tar et vanlig fra nycoplus.

Kvinne 32
Svar

  

Hvis du prøver  å bli gravid, så er det viktigste at du inntar 400 mikrogram Folat daglig (og fortsetter inntil du er 12 uker gravid)

Du sier at jernmålingen vise 21, og det er etter min tabell en normalverdi (mellom 9 og 34).

Mon ikke legen mente ferritin? Vanligvis måles den i graviditet før uke 15, og ved verdi under 30 anbefales fra uke 18-20 daglig inntak av 60 mg jern.

Hvis det i graviditet foreligger ‘jernmangelanemi’, dvs blodprosent under 11 og lavt ferritin, så anbefales 60-200 mg jern daglig. Så inntak av 115 mg daglig kan ikke være farlig, men er det nødvendig?

Det er riktig at store mengder A-vitamin kan fremkalle fosterskader, men da må daglig dose være mer enn 25.000 IE. I Nycoplus er 250 IE. Du er langt under det som er farlig.

Så før man blir gravid er det folat som er viktig. Hvis/når du blir gravid kan du med jordmor ta en gjennomgang av ditt kosthold og se om det er nødvendig med noen form for tilskudd.

På dette nettstedet finner du nyttige opplysninger:

Vitaminer, mineraler og kosttilskudd mens du er gravid | Gravide | Råd til spesielle grupper | matportalen.no - Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter

Vennlig hilsen Mette

PS Fjerning av deler av tarm kan medføre behov for B-12, Vitamin C (og folat), men det er du vel informert om?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-