Flyreise / økt risiko for spontanabort?

Spørsmål

Jeg opplevde en MA tidligere i år, og er nå endelig blitt gravid på nytt. MAen ble oppdaget i uke 11, fosteret døde i midten av uke 7.

Jeg blir sannsynligvis bedt om å reise til Finnmark om noen uker, men leser (blant annet i en artikkel her på Lommelegen) at gravide som har opplevd spontanabort frarådes å fly i første trimester. Ser også at forsking peker på forhøyet risiko for spontanabort hos kabinpersonell.

Hva er bakgrunn til at kvinner som tidligere har spontanabortert ikke bør fly? (Dersom dette i det hele tatt stemmer). Gir det økt sannsynlighet for ny spontanabort?

Dersom det er knyttet til fare for blodpropp i morkaken, vil albyl-e før flyturen da kunne være hensiktsmessig tiltak for å redusere risikoen? Er dette noe du vil anbefale?

Vil du fraråde meg som gravid i første trimester å fly fra sørvestlandet til Finnmark i og med at jeg tidligere har spontanabortert?

Jeg er utrolig glad for å være gravid igjen og bekymret for å oppleve en ny abort. Jeg vil derfor ikke utsette meg for noe som kan føre farlig for fosteret.

Svar

Hei.

Jeg er ikke gynekolog, og ikke spesialist på flymedisin, så dette er ikke det jeg kan mest om. Men det stemmer det du har lest, at en fraråder kvinner som tidliger har spontabortert, å fly i første trimester, og synes du skal følge det rådet, for å være på den sikre siden, hvilket jeg skjønner at du ønsker.

Så til dine konkrete spørsmål:

"Hva er bakgrunn til at kvinner som tidligere har spontanabortert ikke bør fly? (Dersom dette i det hele tatt stemmer). Gir det økt sannsynlighet for ny spontanabort? "

Ja, det gir en viss økt statistisk risiko. Jeg vet ikke hvorfor, og det er ikke sikkert at dette er kjent heller. En vet det ihvertfall rent statistisk, og rent praktisk sett er jo det det man trenger å vite for å ta gode avgjørelser, selv om det selvfølgelig er meget interessant hvorfor det er slik.

"Dersom det er knyttet til fare for blodpropp i morkaken, vil albyl-e før flyturen da kunne være hensiktsmessig tiltak for å redusere risikoen? "

Nei.

"Er dette noe du vil anbefale?"

Jfr over: Siden det ikke har noen effekt, så anbefales det ikke.

"Vil du fraråde meg som gravid i første trimester å fly fra sørvestlandet til Finnmark i og med at jeg tidligere har spontanabortert? "

Ja, som forklart innledningsvis. Safety first, som det heter. Det finnes vel knapt en tur eller reise som er så viktig at det kan forsvare å ta selv den minste sjanse i noe som er viktigere enn noe annet; ditt svangerskap nå. Og det vet jeg du er enig i.
Ha det bra.