Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fettlever i graviditet

Spørsmål

Hei og takk for svar! Veldig fint om du kan ettersende papirene fra de andre legene du har sendt spørsmål til ang akutt fettlever. Jeg har snakket med en overlege på Ullevål,som sa at jeg kan bruke albyl-e som kan hjelpe med og ikke få svangerskapsforgiftning fordi hun mente at akutt fettlever og svangerskapsforgiftning er i slekt,så dersom jeg ikke for det når jeg bruker albyl-e så kan det hende at jeg ikke får da akutt fettlever også,stemmer dette?vi har også snakket om keisersnitt,men det virket som om jeg ikke for gjort det selvom jeg har fødselsangst hun ønsket heller å sette i gang fødselen 2uker før termin,men jeg opplevde jo akutt fettlever allerede i 6-7måned i graviditeten uten at legene visste det . For de oppdaget det etter fødselen.Så det å sette i gang 2 uker før termin ved evt ny graviditet er det forsent uansett.Jeg er veldig beskymret og ønsker oss bare en søsken til datteren vår,men dette er så vanskelig avgjørelse for meg,fordi det er så mye usikkerhet og legene har lite kunnskap og dette gir meg ikke trygghet. Jeg har fått normale leverprøver maks etter 3 måneder etter fødsel hvis ikke jeg husker feil. Det ble tatt gentester som ble sendt til Bergen ja,og har fatt de av fastlegen. Jeg legger ved denne også. Jeg har også fått beskjed om at Fycompa og ramipril blir byttet til andre medisiner når jeg er klar for å ha ett barn til. Så disse medisinene er noe jeg bruker bare akkurat nå.Takk på forhånd!

Kvinne 31
Svar

  

Dette svar er kommet fra en av Norges mest erfarne fødselshjelpere: 

Dette var et vanskelig spørsmål. AFLP (fettlever i graviditet) er en alvorlig komplikasjon til graviditet for mor og barn. Differensialdiagnose kan være alvorlig PE/HELLP syndrom, men de kan også være assosiert som synes å være tilfelle i aktuelle case. Det er rapportert økt risiko for gjentagelse i ny graviditet, men størrelse er vanskelig å angi. Det står at gentest er rekvirert (for å se etter LCHAD); men problemet er at gjentagelse også sees om denne testen er negativ. 

AFLP kan være en livstruende tilstand for mor. Kvinnen må i hvert fall informeres grundig om gjentakelsesfare. Det kan ikke kategorisk frarådes ny graviditet (se feks UpTodate), men pasienten må ha et sterkt ønske og det bør avklares med obstetriker/hematologisk ved universitetssykehus før graviditet, og evt svangerskap følges nøye opp, tenker jeg.


Jeg tror at albyl kan forebygge preeklampsi (PE/HELLP), men ikke fettlever. 

Det med keisersnitt må diskuteres igjen, det er en sak som egentlig er uavhengig av AFLP.  I et evt. neste svangerskap vi man følge opp med leverprøver og forløse før tiden, hvis det er tegn på begynnende utvikling av AFLP.

Som du skjønner er det ikke en lett avgjørelse fordi det er så sjelden en tilstand at man ikke får nok erfaring.

Jeg håper at dere kommer frem til en løsning som du føler deg trygg ved.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-