Fare for toxoplasmose?

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål angående toksoplasmose. Jeg er førstegangs gravid tidlig i første trimester og har gjort meg kjend med at gravide skal ikke spise rått/ ikke varmebehandlet kjøtt, men klarte å bli litt uheldig. Hadde bestilt andebryst og andehjerte i en restaurant, etter at vi har fått retten så rakk jeg å smake en bit før jeg fant ut at kjøttet er veldig rosa inni. Snakte med servitøren og det viste seg at retten blir stekt i ovnen ca.2 til 2,5 timer på temperatur 55 grader. Så tilføyde servitøren at viss jeg er gravid, så er det kanskje ikke den beste retten for meg. Jeg fikk et lite heteslag. Ut ifrå det jeg har lest så bør kjøttet behandles på høgere temperatur enn 55 grader, er det stor fare for at jeg kunne ha blitt smittet med toksoplasmose? På forhand takk for svaret!

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det har tatt litt tid for å forsøke å besvare ditt spørsmål om risiko for toxoplasmose fordi du har spist en liten bit andebryst med rødt kjøtt. Du spør om det er stor fare, og det vil jeg definitivt svare nei til. 

Toxoplasmose er en parasitt som hovedsakelig overføres via katter, men som kan overføres via rått kjøtt og rå grønnsaker. Parasitten ødelegges ved frysning under minus 12 grader (i en fryser er det minus 20), og mon ikke andebryst har vært oppbevart i fryser før tilberedning? Ved oppvarming til over 65 grader destrueres parasitten. Jeg vet ikke om oppvarming til 55 grader i to timer eller mer gjør samme nytte?  

Du har ikke hatt symptomer (influenza-symptomer), men det behøver man ikke å ha for å være smittet. Ved smitte i første trimester er risiko for overføring til foster under 10%.  Så jeg synes at du kan føle deg meget trygg. 

Du kan jo få tatt en test for å se om du tidligere har vært smittet (IgG antistoff) og derfor ikke kan smittes igjen? Fersk smitte kan først påvises ved blodprøve noen uker etter evt smitte (IgM antistoff).  Jeg synes som sagt at du kan ta det med ro.  På vedlagte lenke kan du få mer informasjon. Vennlig hilsen Mette  

https://www.lommelegen.no/graviditet-og-f%C3%B8dsel/graviditet/artikkel/toksoplasmose-hos-gravide/68925791

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn