Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er gravid i uke 11 og har hatt to "fyllekuler" uten at jeg visste at jeg var gravid

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp funnet ut at jeg er gravid. Jeg har gått på p-pille, hoppet over forrige mens, og har egentlig ikke tenkt tanken en gang, før mens ikke kom nå og jeg tok en test i helgen. Jeg vet at jeg glemte en pille 13.04, men tok den så snart jeg husket det, men mistenker at det altså er her jeg har blitt gravid. Dette kan jeg også forklare med at vi har en 1 åring hjemme, så det er ikke så veldig ofte vi har sex da vi ikke orker like ofte som før, men vi hadde det den dagen. Dvs. at jeg tipper at jeg er rundt 10-11 uker gravid nå. Problemet er nå at jeg siden midten av april har hatt to rimelig store fyllekuler, 27. april og senest nå fredag 7. juni. typ 2 flasker vin samme kveld. Det er også ca det eneste jeg har har drukket denne perioden, ikke noe alkohol ellers, men jeg er nå godt over middels stresset for at noe kan ha skjedd med lille fosteret inni der. Jeg vet det ikke er mulig for deg å si at det går bra, fordi det vet man jo ikke. Men er det slik at to sånne fyllekuler er like ille som hvis jeg jevnt over hadde drukket alkohol i svangerskapet, typ noen enheter hver dag? Og hvis det skulle skjedd en skade, er det ikke stor sjanse for at kroppen "rydder opp" selv så lenge jeg er før uke 12? Eller er ikke alkoholskader merkbart så tidlig? Vet at gjort er gjort og at jeg ikke får gjort noe med det nå, men klarer ikke å la være å stresse litt likevel. Det er den siste fyllekulen nå på fredag som stresser meg mest, når hele 9-10 uker på vei! Stakkars lille inni magen :(

Kvinne 32
Svar

Hei.


Jeg forstår din fortvilelse og ditt ønske om informasjon som i beste fall kunne redusere din bekymring og dårlige samvittighet.

Vi vet at alkohol er fosterskadelig, og vi vet at jo mer og jo hyppigere, jo verre. Men vi vet ikke "minste skadelige mengde", dvs hvilke mengder eller hyppighet som må til for å kunne gi fosterskader eller om det finnes noen "nedre trygge grense". Jeg ser at du er klar over at ingen lege kan si til deg at "dette går bra", og det er bra at du er klar over dette, for slik er det. Men det er jo forøvrig noe som gjelder alle mennesker, gravide og ikke-gravide. Garantier for liv og helse finnes ikke.

I en slik situasjon hvor "gjort er gjort", og ingen garantier finnes, så tror jeg du skal ta et jordnært og pragmatisk standpunkt til dette, og tenke følgende: Det eneste som teller nå, er tiden fremover, for det er der du kan foreta deg noe. Det som har skjedd, har skjedd, som ellers i livet. Og du drikker ikke mer alkohol, og det er det som teller. Jeg tenker også på det at bekymringer over disse to "kulene", som du forståelig nok har, ikke bidrar til å redusere risikoen for negativ påvirkning på fosteret, faktisk har det ingen som helst praktisk "nytteverdi" for deg. Det eneste slike tanker bidrar med, er å ødelegge ditt humør og dine dager, og det har du ikke nytte av, og det endrer ingenting. Så vanlig som det er å bli gravid uten å vite om det, og så vanlig det er å bruke alkohol, er det selvfølgelig slik at det er mange flere enn deg som har vært gjennom dette, og det har gått bra. Og så er det også slik som du nevner, at jevnlig daglig bruk er svært skadelig for fosteret, og det har du jo ikke gjort. Legg fra deg bekymringen, for gjort er gjort, og skru heller på gleden over å være gravid, og anerkjenn muligheten for at garantier for helse, liv, velskapte barn osv, faktisk ikke finnes for noen av oss, slik er det bare, og det får vi leve med.

Håper svaret kan være til nytte for deg. Ha et fint svangerskap videre.