Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er for mye folat i graviditet skadelig for fosteret?

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 38 år som har et barn fra før av (5 år) og er gravid i uke 15 nå. Jeg har tatt multivitamin (Nycoplus) i lang tid og fortsatt med det gjennom graviditeten. Men jeg har også tatt folat. Og ikke før nå har jeg skjønt at det kan være for mye folat. Og er veldig redd for at fosteret skal være skadet eller få autisme (Ref undersøkelsen på forsking.no fra USA). Det skal sies at jeg har spist lite grønnsakerSkal jeg droppe multivitaminen helt også? Folat sluttet jeg med etter uke 12. Jeg klarer ikke å huske om jeg tok multivitamin i mitt forrige svangerskap.

Kvinne 38
Svar

  

Folat beskytter mot utvikling av ryggmargsbrokk hos fosteret. Det anbefales 400 mikrogram folat som helst bør startes fra før man blir gravid og som brukes i de tre første måneder av graviditeten. I Nycoplus er det 400 mikrogram folat i tillegg til andre vitaminer. Du har altså tatt dobbel dose eller 800 mikrogram per dag. For spesielle grupper (de som har øket risiko for å få barn med ryggmargsbrokk, f.eks fordi det er familiær risiko) anbefales  opp til 4000 mikrogram folat per dag. Så den dose du har tatt kan ikke være skadelig for fosteret.

Det er ikke noe i veien for at du fortsetter med Nycoplus resten av svangerskapet, spesielt da du spiser lite grønnsaker.

Du har hørt om en amerikanske studie som har vist assosiasjon mellom høyt nivå av folat i blodet hos mødre og autisme hos barnet. Studien har vært kritisert, og resultatet kan ikke uten videre overføres til norske forhold. Les mer om funnet her:

https://forskning.no/barn-og-ungdom-vitaminer-forebyggende-helse/fant-kobling-mellom-for-mye-folat-og-autisme/419504

Lykke til med svangerskapet. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-