Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Div. spørsmål om graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg er i slutten av 20 årene og førstegangsgravid i uke 11. Jeg føler meg relativt frisk, men har en del små-bekymringer, som det ikke er lett å snakke med fastlegen min om. Jeg spurte fastlegen min, om det var farlig at jeg hadde spist salami. Det syntes hun var tull. Hun tilføyde at det også er helt OK å ta et glass vin i ny og ne. Etter dette har det ikke fristet å spørre så mye.

SPM 1: Da jeg var i uke 5-6, drakk jeg vann fra springen på jobb. Deretter fikk jeg en fellesmail fra leder, om at vi IKKE måtte drikke vannet, da noen hadde gravd igjennom en kabel/ledning. Jeg kikket på vannet i drikkeflasken min, og der var det grus. Er dette farlig for fosteret, og kan jeg ha blitt smittet av noe?

SPM 2: I ca. uke 4 var jeg forkjølet. Jeg hostet en del men følte ikke jeg hadde feber. Jeg var veldig varm utenpå mageregionen/ryggen, både i starten av graviditeten (og når jeg var forkjølet). Er dette normalt? Jeg er ikke så varm nå som jeg er i uke 11.

SPM 3: Jeg skal på andregangs-kontroll den 15. nov. hos fastlegen min, men er det vanlig at man etterhvert går til jordmor? Henviser fastlegen meg til jordmor? Jeg vil uansett bytte fastlegen min, da jeg ikke føler vi har noe kjemi.

SPM 4: Jeg er snart i 2. trimester. Er det lurt å ta influensavaksine? Må jeg snakke med fastlegen om dette. Hvor tar jeg i så fall denne vaksinen?

SPM 5: Jeg tenker å gå til tannlegen. Er det tryggest å gjøre dette i 2. trimester? Jeg hadde betennelse i en visdomstann 1 måned før jeg ble gravid. Denne har imidlertid roet seg ned. Men det er nok lurt å få den undersøkt. Lurer imidlertid på om det kan være skadelig for fosteret at jeg ikke har sjekket den ut ennå?

På forhånd takk for svar:)

Kvinne, 29 år

Svar

Hei! Det er veldig liten risiko for at det har skjedd noe med deg, eller med fosteret, etter dette ene måltidet med salami. Kontrollene i Norge er blant de beste. Det er likevel slik at parmaskinke (og salami) kan være infisert med toxoplasmose og ikkepasteurisert parmesanost kan inneholde listeriose. Disse matsortene er blant de matvarene som gravide bør holde seg unna. Rått eller speket kjøtt er tryggere hvis det har vært dypfryst under -20 grader. Ost og melkeprodukter frikjennes etter pasteurisering. Mer om dette kan du lese her (fra Folkehelseinstituttet):

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5799&MainArea_5661=5799:0:15,1904:1:0:0:::0:0&MainLeft_5799=5544:56115::1:5800:122:::0:0

Om alkohol og influensa kan du lese på de angitte lenkene nedenfor.

Sp.m. 1: Hadde dette vannet vært infisert av sykdomsfremkallende mikrober, ville du ha fått symptomer på infeksjon ganske raskt. Når dette ikke er tilfelle, kan du føle deg trygg.

Sp.m. 2: Varmefølelse er normalt i graviditeten. Kun ganske høy feber kan være fosterskadelig.

Sp.m. 3: Du kan oppsøke jordmor direkte og uten henvisning. Det er, etter min mening, likevel en god modell at svangerskapskontroller skjer ved et samarbeid mellom allmennlege og jordmor.

Sp.m. 4: Influensa er som regel ufarlig, men gravide kan bli sykere enn andre. Vaksine tas tryggest etter 1. trimester. Se ellers nedenfor.

Sp.m. 5: Jeg kan ikke se noen risiko for fosteret at du ikke har fått kontrollert tannstatus, selv om du har hatt betennelse.

http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/article779.ece/BINARY/Lev+sunt+i+svangerskapet+%28PDF%29

http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Alkohol-og-graviditet.aspx

http://www.helsedirektoratet.no/gravid/gravide_og_influensavaksine_769594

Ønsker deg lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-