Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diastase av bukmuskler og åreknuter under graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid (39+4), med barn nr 3. Fra første fødsel har jeg hatt diastase, men ikke verre enn at jeg har fått det sammen til under 3 cm før neste graviditet. Denne gangen har magen blitt enda større enn før, og jeg har gått fra 53kg til 70kg. Vil det ha noe effekt å bruke magebelte etter fødsel? Har også fått åreknuter i ytre kjønnslepper. Dette har gitt kløe, men ikke mer ubehag enn det. Er det noe jeg kan gjøre de neste ukene før fødsel for å unngå forverring? Ellers er jeg frisk og forsøker å holde meg i litt aktivitet hver dag. Har en datter på 3år som er glad i bli bært. Vil dette kunne gi forverring av diastase eller åreknuter?

Kvinne 32
Svar

  

Diastase vil si at det har oppstått et mellomrom mellom de lange bukmusklene. Det skjer ofte etter en fødsel, men vil i de fleste tilfeller trekke seg sammen etterpå. Dog vil fortsatt ca 30% ha diastase ett år etter fødselen.

Det var vært forsket på om spesielle muskeløvelser vil bedre diastasen, men det er vist at de øvelser man anbefalte ikke har hatt effekt i det hele tatt (informasjon fra Forskningsrådet). Nå prøver man tilsynelatende andre øvelser. (se informasjon fra Norges idrettshøjskole).

Jeg har faktisk aldri hørt om å bruke magebelte etter fødsel, og det kan da kun være for kosmetisk å klemme magen inn. At det skulle ha effekt på diastasen, kan jeg ikke forestille meg. Det er nok bare å være tålmodig.

Åreknuter i kjønnsleppene er også en vanlig komplikasjon, dels på grunn av hormonendringer i graviditeten, dels på grunn av trykkforhold. Tilsvarende er hemoroider og åreknuter i beina kjente komplikasjoner. Åreknuter i kjønnsleppene kan du ikke påvirke, og de går tilbake etter fødselen.

Å løfte et barn kan neppe forverre.

Lykke til med forestående fødsel.


Vennlig hilsen Mette