Cøliaki og barnløshet

Spørsmål

hei. jeg fikk vite for en stund siden at jeg har cøliaki. jeg har problemer med å komme i gang med dietten. min kone og jeg prøver å få barn men har enda ikke lykkes helt. jeg lurer derfor på om min ubehandlede cøliaki virker inn på forplantningsevnen min? må nevne at vi mistet for 9mnd siden.

Relevante sykdommer/medisiner: cøliaki

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg må nok dessverre svare ja på spørsmålet ditt om cøliaki kan føre til redusert sjanse for å få barn. Det er dokumentert at personer med denne sykdommen, både kvinner og menn, ofte har problemer med barnløshet. Grunnene til dette er ikke helt klarlagt men flere teorier går ut på at mangel på mineraler som jern og sink spiller en rolle. Når det gjelder menn har man også forsket en del på rollen til testosteron (mannlig kjønnshormon). Testosteron blir omgjort til andre viktige hormoner av et enzym som man har reduserte mengder av hvis man lider av cøliaki. Noen av disse hormonene spiller en viktig rolle når det gjelder fruktbarheten hos menn. Men som sagt så har man enda ikke funnet en helt sikker forklaring på dette.

Sett på bakgrunn av dette er det naturligvis spesielt viktig at man følger de diettråd som gjelder for personer med denne sykdommen. Siden dette er en kronisk sykdom betyr det at man må holde seg til glutenfri kost livet ut. Dette har du sikkert fått god informasjon om fra andre kilder.

Heldigvis er det slik med cøliaki at det å følge de relativt strenge diett reglene ikke bare fører til at sykdommen stopper opp, men også i stor grad reverserer en del av de skadene som allerede er inntruffet. Dette gjelder også problemet med ufrivillig barnløshet.
Så jeg vil anbefale deg på det sterkeste at du raskest mulig kommer i gang med riktig diett i forhold til sykdommen din, hvis det er cøliakien som er skyld i barnløsheten vil sjansene for graviditet øke med riktig kosthold.

Man må selvfølgelig også tenke på andre grunner til barnløshet, ofte tar det rett og slett lang tid å bli gravid av rent naturlige årsaker. Andre grunner kan være langvarig bruk av p-piller, når man slutter med pillen kan det ofte ta lang tid før kroppen igjen er klar til å bli gravid. Dette vil jeg anbefale å drøfte med deres fastlege skulle vanskene med å bli gravid vedvare.

Til slutt vil jeg anbefale kontakt med Norsk Cøliakiforening, de har lang erfaring og kjøre en flott innsats for å spre kunnskap om sykdommen.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn