Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brunlig utflod og tidlig gravid

Spørsmål

Heisann.

Jeg er nå gravid for første gang og er kommet til uke 8. Det som bekymrer meg er at når jeg var på toalettet i går kveld kom det dryppende 2 dråper fra skjeden som var brun. Når jeg tørket meg etterpå var det også en lysebrun væske på papiret. Jeg har ikke hatt noen blødning med friskt blod. Denne brunaktige væsken kommer også i dag. Når jeg er på toalettet drypper det noen dråper i doskålen samtidig som det vises på papiret. Jeg prøvde å sette en tampong i skjeden for så å dra den ut med engang, å det viste seg da at den ble full av brunaktig utflod. Jeg lurer på om dette er farlig, og om det er tegn til en spontanabort?

Jeg har ikke i hele tatt sett noe friskt blod. For bare noen dager siden var jeg på 1. gangs svangerskapskontroll pga at jeg måtte seponere Cipralex. Jeg har en depresjon og har brukt Cipralex 30 mg daglig. Legen trodde da at alt var bra. Jeg er en person som bekymrer meg veldig mye, men skjemmes av å stille en masse spørsmål til legen min. Jeg har hatt litt vondt i magen med knytninger ol. en god stund, men dette tror jeg kan komme av at jeg er nervøs og bekymret.

Dette barnet er høyt ønsket, men jeg klarer ikke å glede meg helt siden jeg bare er bekymret. Derfor håper jeg du kan gi meg gode svar.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei.

Brunlig utflod tidlig i svangerskapet er veldig vanlig. Dette opplever mange kvinner, men det er like skummelt for alle hver gang. Betyr det at jeg mister? Hva skjer?

Dessverre kan jeg ikke gi et sikkert svar. Iblant må man bare ta tiden til hjelp og se, hvor usikkert det enn føles.

Svært mange kvinner opplever å ha brunlig utflod tidlig i svangerskapet. I de aller aller fleste tilfeller, går det bra. Livmorhalsen og slimhinnene i skjeden er veldig skjøre og blodfylte på denne tiden. Det kan fort komme en bloddråpe, spesielt etter samleie eller trening, og det skal bare en mikroskopisk dråpe til før utfloden farges.

En sjelden gang er brunlig utflod tegn på en spontanabort er på gang. Det skjer av og til at kroppen avviser noe som ikke har livets rett. Det er vondt å oppleve, men egentlig flott vi er laget slik. Allikevel de aller fleste av de gravide som opplever dette fullfører svangerskapet uten ytterligere problemer.

Du må nesten bare se det an. Dersom den brunlige utfloden ikke gir seg, synes jeg du skal snakke med legen din om bekymringene dine og evt få en henvisning til tidlig ultralyd. Alternativt kan du gjøre dette privat. En ultralyd kan ikke spå så mye om fremtiden i tidlige stadier, den viser embryoets tilstand der og da, men da vil du i hvert fall få svar på om blødningene kommer fra livmoren eller fra skjeden/livmorhalsen og er ufarlig, samt at du vil kunne se om embryo lever.

Noe "mensmurring" og vondt i magen, er også normalt. Det kan være at du bekymrer deg, som du sier. Det kan også være luftsmerter som mange kvinner har tidlig i svangerskapet, eller det kan være at livmoren din vokser og tilpasser seg det voksende livet i magen din.

Jeg forstår at du bekymrer deg mye, og håper du har noen rundt deg som du kan snakke med? Dersom du har seponert Cipralex veldig brått, kan dette også være vanskelig og øke din bekymring. Jeg håper du klarer å være åpen og ærlig med legen din, det er veldig viktig for alle parter. Jeg anbefaler deg også å ringe helsestasjonen i kommunen din og få time til jordmor. Det hadde sikkert vært godt for deg å gå til både lege og jordmor, det anbefaler jeg spesielt til alle som er gravide for første gang.

Jeg håper du fikk svar på spørsmålet ditt? Sjansene er altså veldig gode for at dette går bra. Får du frisk blødning og økende magesmerter, må du ta kontakt med lege/jordmor med en gang. Så lenge det "bare" er brunlig utflod, kan du se det an. Jeg ønsker deg all lykke til videre i svangerskapet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-