Bly i viltkjøtt og graviditet

Spørsmål

Hei! Har et spørsmål om bly i viltkjøtt og graviditet. Ei uke før jeg hadde positiv graviditetstest i handa, hadde vi «viltkjøtt uke» hjemme. Jeg hadde da sikkert spist middagsmat som inneholdt viltkjøtt sikkert 5 ganger uka før positiv test. Blei småsvett da jeg begynte å lese meg opp på nei-mat til gravide og blir naturligvis redd for at jeg har påført babyen skade ved at jeg har spist mykje vilt under graviditeten. Har selvsagt ikke spist vilt siden.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du kan være aldeles trygg på at dette ikke er noe problem i det hele tatt. Giftighet, inkl skadelighet for foster, er alltid et spørsmål om mengde og tid. Jevnlig inntak av matvarer med høyt blyinnhold over lang tid før du ble gravid, ville vært en annen situasjon, siden bly akkumuleres i kroppen. Men det er jo ikke dette som er tilfellet her. 

Om du nå teoretisk sett har spist mat med eventuelt et minimalt blyinnhold en, to eller fem ganger før du ble gravid nå, vil ikke det ha kunnet gitt høye nivåer av bly i kroppen din, og følgelig heller ikke noe fare for fosteret.

Jeg håper det var klart og greit svar, og dette kan du med andre ord legge aldeles trygt fra deg. Ha et fint svangerskap videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-