Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bly i viltkjøtt og graviditet

Spørsmål

Hei! Har et spørsmål om bly i viltkjøtt og graviditet. Ei uke før jeg hadde positiv graviditetstest i handa, hadde vi «viltkjøtt uke» hjemme. Jeg hadde da sikkert spist middagsmat som inneholdt viltkjøtt sikkert 5 ganger uka før positiv test. Blei småsvett da jeg begynte å lese meg opp på nei-mat til gravide og blir naturligvis redd for at jeg har påført babyen skade ved at jeg har spist mykje vilt under graviditeten. Har selvsagt ikke spist vilt siden.

Svar

Hei.


Du kan være aldeles trygg på at dette ikke er noe problem i det hele tatt. Giftighet, inkl skadelighet for foster, er alltid et spørsmål om mengde og tid. Jevnlig inntak av matvarer med høyt blyinnhold over lang tid før du ble gravid, ville vært en annen situasjon, siden bly akkumuleres i kroppen. Men det er jo ikke dette som er tilfellet her. 

Om du nå teoretisk sett har spist mat med eventuelt et minimalt blyinnhold en, to eller fem ganger før du ble gravid nå, vil ikke det ha kunnet gitt høye nivåer av bly i kroppen din, og følgelig heller ikke noe fare for fosteret.

Jeg håper det var klart og greit svar, og dette kan du med andre ord legge aldeles trygt fra deg. Ha et fint svangerskap videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-