Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning i tidlig graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid med mitt første barn. For to dager siden begynte jeg å blø. Ikke mye blod som kommer, veksler mellom friskt rødt blod og litt brunaktig som ved vanlig mens. Er nå 7 uker på vei. Blir jo litt bekymret og lurer på om det er noe galt. Har ingen smerter. Føler meg ellers i fin form. Hva tror du det kan være? Hadde sex dagen før blødningen startet om det kan ha noe å si.

Kvinne 25
Svar

  

Det er ca 25% av gravide som opplever blødning i tidlig graviditet. 

-Totalt er risiko for abort ca 15%, og det første tegn ved ‘truende abort’ er blødning, men ved abort vil blødningen øke på og  bli ledsaget av smerter som ved en sterk menstruasjon. 

-En graviditet som sitter utenfor livmoren, f.eks. i en eggleder, vil også kunne gi blødning, men her er blødningen svak og smertene meget sterke. 

-Så kan det være årsaker ved selve livmoren, f.eks. at det høye østrogennivå hos den gravid påvirker livmorhalsen så den blir blodrik og lett blør, typisk i forbindelse med samleie. 

-Det kan også foreligge en godartet polypp som kan gi blødning. 

Det er ikke mulig å avgjøre hva som er bakgrunnen for din blødning uten å foreta en gynekologisk undersøkelse og se om blødningen kommer fra livmorhalsen. Ved ultralyd (vanligvis hos gynekolog) vil man kunne vurdere fosterets tilstand, om det har vokst som forventet og om det er hjertelyd. Så hør med din fastlege ang undersøkelse og evt. henvisning videre. 

Vi håper det beste.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-