Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

blødning eller fødsel?

Spørsmål

Hei
Jeg har termin 25/10 (menstermin 19/10). Natt til mandag begynte jeg å blø ganske mye. Først friskt blod, deretter blandet med slim og brunt blod mot slutten. Varte tilsammen i ca et døgn. Slimproppen kom også i starten av blødningen. Var på undersøkelse m GU og ultralyd. Fikk lite informasjon. De kunne ikke forstå så mye av det og ville ikke si noe særlig. Har endel sammentrekninger, men de er ikke så vonde. Kan dette være starten på en fødsel?

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Nå nærmer det seg den spennende slutten av graviditeten. Hvordan starter fødselen? Hvordan kommer jeg til å reagere? Det er mange spørsmål som dukker opp. I tillegg kommer de bekymringene som en får hvis ikke alt er som det skal. Og da er det jo viktig at vi som fagpersoner kan forklare og berolige den gravide, og hjelpe henne til å mestre de oppgavene hun står over for.

Når det gjelder blødning i graviditeten er vi ganske forsiktige med å si noe om hva som skjer for vi vet ikke alltid hva som blør. Det avhenger av hvor mye en blør, er det friskt blod og er det slim sammen med blodet osv. Det kan blø fra slimhinnene i vagina, eller fra livmorhalsen som er det vi kaller tegningsblødning (kommer tilbake til det litt senere).

Det kan være en enkeltstående blødning fra morkaka, og nettopp den er litt skummel for den kan utvikle seg og en kan blø veldig mye. Blodgjennomstrømminga i morkaka er veldig stor, der får barnet all sin tilførsel av næring og oksygen. Det sier seg selv at vi må kontrollere om det har stoppet å blø hvis vi mistenker en løsning av en flik av morkaka. Morkakeløsning er veldig sjeldent!!!!!!!!
Likevel blir det tatt ultralyd for å se om alt er ok, når en gravid begynner å blø uten (eller med) sammentrekninger i magen. Og det har de undersøkt hos deg, og siden du er sendt hjem igjen har alt vært i orden med barnet og morkaka.
Det du skal passe på nå fram til fødsel er om barnet beveger seg daglig og at du ikke blør mer friskt blod eller får sterke konstante smerter i magen. Merker du at noe er galt, tar du kontakt med jordmor eller lege.

En annen og den mest vanlige grunnen til at en blør er tegningsblødning. Den kommer vanligvis i forbindelse med kynnere/rier. (rier er sterke kynnere som varer lengre. Du er ikke i tvil når de kommer!) Denne blødningen kan være frisk, men er blandet med slim. Og da er det riktig” at en blør. Da utvider mormunnen seg og begynner å gjøre seg klar til fødsel. Men det skal heller ikke nå være store mengder med blod. (en teskje, "liten" mens, ikke mer.)
Når du går i fødsel kan det være lurt å gi beskjed om at du har hatt en blødning tidligere, slik at en kan passe litt ekstra på barnet og deg. Og husk at latenstida, dvs den første delen av fødselen, modningstida, kan vare i mange dager for førstegangsfødende. Her må en ha tålmodighet og ro, og forsøke å lade opp batteriene før det hele setter i gang!!

Heldigvis er nesten alle blødninger helt normale og det håper jeg gjelder deg og. Lykke til med det forestående og husk: Vær ikke redd for å ta kontakt med fødeavdelinga hvis du er i tvil om noe!!!!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-