Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blæretømningsproblem etter fødsel

Spørsmål

­Hei! Etter min forrige fødsel for snart fire år siden fikk jeg spinalbedøvelse, da jeg måtte sy en del pga ruptur. Etterpå ble det oppdaget ved blærescaninning at jeg hadde 1000 Ml i blæren, jeg ble straks kateterisert, og ble tappet for 1400 Ml. Jeg forsto ikke der og da alvoret av dette, da jeg var i lykkerus over at jeg hadde fått en nydelig sønn. Jeg fikk permanent kateter som jeg måtte ha ca 3 dager. Imens jeg lå på sykehuset begynte å Google dette og forsto at dette kunne være alvorlig og at blæren kunne være skadet for alltid. Jeg så for meg kateter resten av livet eller inkontinensproblemer. Spenningen var stor da jeg skulle fjerne kateteret, og prøve å tisse selv. Dette gikk bra. Så kom spenningen med å måle resturin. De første målingene viste mye resturin, De målte flere ganger og det viste veldig forskjellige resultater. En måling viste mye (over 200 Ml). Mens neste viste så og si 0. Den siste målingen var "fin" og jeg fikk lov å reise hjem, uten noe mer oppfølging. Følelsesmessig var dette en Berg og dalbane i tillegg til hormoner og barseltårer. Jeg var lykkelig da jeg fikk dra hjem, ville helst glemme alt sammen. Jeg stusset litt over at jeg ikke skulle følges opp mer i forhold til de vekslende resultatene. Lenge har jeg slått meg til ro med at alt er bra. Men de siste månedene har jeg begynt å tenke mer på det igjen. Jeg har ikke stor grunn til å tro at noe er galt, men jeg synes at jeg mange ganger tisser lite om gangen. På morgenen er jeg tissatrengt men det kommer ikke mye. Har defor blitt redd for resturin. Kanskje jeg har masse resturin som ligger der og presser og strekker blæra. Det kjennes ikke ut som jeg har mer urin men har lest at man ikke alltid kjenner resturin. Jeg har ikke hatt UVI etterpå, noe jeg har lest er vanlig ved resturin. Hva er deres vurdering av oppfølgingen jeg fikk på sykehuset? Er det grunn til å tro at jeg har resturin, og er det i tilfelle skadelig å gå med det? Bør jeg henvises til urolog eller lignende?

Kvinne 33
Svar

Urinretensjon (problem med å tømme blæren) forekommer hos 1 til 15% av alle fødsler. Keisersnitt, spinalbedøvelse og behov for reparasjon av vevsskade er risikofaktorer. 

Hvis en utspilt blære står for lenge uten å bli tømt, så kan blæremuskelen bli ødelagt for all fremtid. Det er nettopp derfor at man har helt klare regler etter en fødsel for å unngå problemet. Vannlatingen skal komme i gang innen tre timer. Ved resturin på mellom 150 og 1000 ml skal blæren tømmes hver 2.-4 time til spontan vannlatning er kommet i gang. Har det vært mer enn 1000 ml i blæren, så skal det legges opp et kateter i tre dager. Det var akkurat det som skjedde med deg. Du fikk behandling etter vanlig rutine. Etterpå var blæren i stand til å tømme seg, og da regner man med at alt er bra. Det er ikke rutine å foreta ytterligere kontroll. 

Det at du tisser lite om morgenen, skyldes at urinen om natten blir mer konsentrert og mindre i volumen. Naturen ordner opp så vi ikke får nattesøvnen forstyrret av full blære. De fleste av oss, og de yngste av oss i all fall! 

Ved stadig resturin i blæren vil det lett komme infeksjon, og det har du ikke hatt tendens til. Jeg ser ingen grunn til at du skal henvises til gynekolog eller urolog.  

Vennlig hilsen Mette  

Kilde: Veileder i fødselshjelp, Norsk Gynekologisk Forening, 2014