Bekymret gravid

Spørsmål

Jeg har fylt 39 år for kort tid siden og er gravid med vårt tredje barn (er i dag 37+0). I denne graviditeten har jeg vært mye bekymret, først og fremst for disse tingene:

1. Jeg tok en duotest i uke 12. Denne viste en nakkefold på 2,4 mm. Neseben var synlig og alt annet så bra ut. Tykkelsen på nakkefolden gjorde imidlertid risikoen - kun basert på ultralyd- noe høyere (1/307). Tre uker senere kom svaret på blodprøvene, og den totale risikoen hadde nå sunket til 1/2200. Jeg ble derfor ikke tilbudt fostervannsprøve. Allikevel bekymrer fremdeles størrelsen på nakkefolden meg, og jeg er redd for at det kan indikere en kromosomfeil eller annet.

2. Da legen tok blodprøver av meg i uke 12, fikk jeg påvist D-vitaminmangel. Nivået lå på 32, til tross for at jeg tok 10 mcg. D-vitamin hele første trimester. Jeg tok tilskudd, og kroppen responderte raskt på dette. I uke 21 lå nivået på 89, og jeg har siden tatt tran hver dag, i tillegg til å drikke melk tilsatt D-vitamin. Det er mye divergerende forskning på dette for tiden, og jeg er bekymret for at de lave nivåene av D-vitamin i første trimester skal ha skadet fosteret. Noe forskning ser blant annet sammenheng mellom autisme og D-vitaminmangel. Jeg lurer også på om det inngår i de standard blodprøvene man tar av gravide i uke 12 å sjekke nivåer av D-vitamin?

3. Jeg drakk ett glass vin ved to anledninger før jeg testet positivt (ett glass dag 10 og ett glass dag 11 etter eggløsning). Jeg hadde nettopp testet negativt, og var sikker på at jeg ikke var gravid. Bekymringen for å ha påført embryoet skade allerede da, har fulgt meg gjennom graviditeten.

Tusen takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

1) Du er redd for kromosomfeil eller andre misdannelser. Her har du ikke stilt noe spørsmål, men fortalt at du er redd for dette. Dette er et medisinsk fagområde som ikke jeg som almenlege har kompetanse på, men det jeg tenker om dette, er at dersom de spesialister du har vært hos med dette, hadde vurdert din risiko som stor nok, så hadde du blitt fortalt dette, fått utført fostervannsprøve m.v. Det at dette ikke ble anbefalt, taler jo sitt klare språk til deg, om at man ikke anser risikoen som stor.

2) Det å undersøke d-vitaminnivået inngår ikke i "standard blodprøver" i uke 12 for gravide. Men du personlig har jo fått tatt de blodprøvene i uke 12, forteller du, og det er jo det som teller her. Jeg er ikke sikker på om jeg forstår hvorfor du da lurer på om det inngår i standard-blodprøvene for gravide i uke 12?

3) Alkohol under svangerskapet er som alle vet, skadelig. Det er potensielt særdeles skadelig med stort eller jevnlig forbruk under svangerskapet, og en vet ikke noe om "minste skadelig mengde" med alkohol i svangerskapet, så ethvert forbruk av alkohol under svangerskapet frarådes følgelig. Men du har drukket to stk enkeltglass med vin. Det er lite, og det er naturligvis særdeles mange kvinner som har vært i den situasjonen før de visste at de var gravide, og det går bra. Denne bekymringen kan du i praksis legge fra deg. Husk også at du ikke endrer noe som helst ved å gå og bekymre deg for dette. Du ødelegger kun for deg selv og den fine opplevelsen av å være gravid og vente på ditt barn.

Alt i alt så er du som gravide flest, opptatt av at alt må være bra og rett, av å gjøre alt rett osv. Det er en del av den kommende "hønemor"-rollen som alle mødre får og har resten av livet:
ALT og absolutt alt må være så bra som mulig, helst bedre enn perfekt, for barnet. Slik er nok mødre laget, og det kommer vi nok ikke utenom. Så din tenking nå er nok helst et uttrykk for dette, og ganske normalt.
Legg disse bekymringene trygt fra deg. Bekymringer endrer jo uansett ikke noe som helst. Barn fødes også stort sett friske, husk det. Men garantier for friske, sunne og sykdomsfrie barn som vokser opp til å bli lykkelige voksne mennesker får vi dessverre ikke, og den usikkerheten må alle som setter barn til verden, leve med og kjenne på hver dag resten av livet. Slik er det å være foreldre.
Lykke til videre med svangerskap og fødsel!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-