Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Begynnende spontanabort?

Spørsmål

Hei. Jeg er 6 uker på vei. Slitt med sopp i en uke. Først klumpete hvit utdlod og kløe. Deretter ble utfloden brun. Tok canesten igår. Har så de siste dagene hatt brunt utflod og idag kommer det rødt på papiret når jeg tørker meg. Har også hatt en type verkende smerte på høyre side. Litt sånn murring. Så jeg var sikker på at en spontanabort skjedde. Dro på ultralyd istad. Ho kunne se hjerteaksjon og alt så normalt ut sånn sett. Ho la merke til «væskeansamling» (hva betyr det??) et sted rundt livmoren. Dette kunne være blod, som enten kunne bety at en spontanabort er i ferd med å skje eller være uskyldig blødning som mange har. Ble forresten undersøkt med innvendig ul hos gynekolog for 1 mnd siden. Sjekk av eggstokk, livmor og celleprøve. Alt normalt. Bare for å nevne dette... har blødd tidlig i mitt forrige svangerskap også, alt gikk bra. Men liker ikke at det er friskt blod med litt smerter. 1. Kan man virkelig se blod som en sånn væskeansamling? Vil den etterhvert forsvinne dersom det ikke var starten på en spontanabort? 2. Er det mange som blør uten at det betyr abort? 3. Smerter nedi magen på høyre side: da blir jeg livredd for blindtarmbetennelse osv. Men da ville kanskje smertene vært mer intense enn dette? Føler meg ikke dårlig sånn ellers foresten. Kan man ha litt magesmerter tidlig i svangerskap? 4. Ringte legevakta også pga symptomene mine, men som de sa er det ingenting de kan gjøre så tidlig uansett. Korrekt? 5. Har også vært litt hardere i magen enn ellers idag, kan man få litt magevondt i siden av det? Hvis man er litt obstipert. Kommer bare hard avføring i klumper. Men var normalt på do igår.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Du var altså på ultralyd like før du stilte spørsmålet til oss, og i ultralydsvaret er der nok mer presise svar enn jeg kan gi deg her over nett, men like fullt skal jeg forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


1. Kan man virkelig se blod som en sånn væskeansamling? Vil den etterhvert forsvinne dersom det ikke var starten på en spontanabort? 


Ja, du fikk jo beskjed om at det kunne være blod, og det hadde jo ikke legen som utførte ultralyden sagt med mindre det var slik.

Og vi vet at væskeansamlinger kan sees på ultralyd, og blod er jo en væske. Du spør om væskeansamlingenvil forsvinne om det ikke er blod. Det er et spørsmål som er noe vanskelig å svare på, siden jeg ikke vet hva den væsken er, så jeg kan ikke gi deg noe konkret svar på det spørsmålet, dessverre.


2. Er det mange som blør uten at det betyr abort? 


Ja, blødninger tidlig i svangerskapet er ikke uvanlig i det hele tatt, og i det store flertallet av slike tilfeller går alt helt greit.


3. Smerter nedi magen på høyre side: da blir jeg livredd for blindtarmbetennelse osv. Men da ville kanskje smertene vært mer intense enn dette? 


Ja. Og en blindtarmsbetennelse kan du ikke risikere å overse, for da vil du hele tiden bli dårligere, få mer smerter, etterhvert bli almenpåvirket, kanskje få feber osv.


Føler meg ikke dårlig sånn ellers foresten. Kan man ha litt magesmerter tidlig i svangerskap? 


Det kan nok gå an. Og så kan man jo ha magesmerter av utrolig mange andre årsaker, inklusiv bagatellmessige og ikke farlige årsaker. 4. Ringte legevakta også pga symptomene mine, men som de sa er det ingenting de kan gjøre så tidlig uansett. Korrekt? 


Ja, det stemmer. Det finnes ingen sikre måter å stanse en mulig spontanabort, men om man har mistanke om det, ber man gjerne kvinnen om å ta det ordentlig med ro, "nesten"-sengeleie.


5. Har også vært litt hardere i magen enn ellers idag, kan man få litt magevondt i siden av det? 


Ja, det er velkjent. Og der har du ett av de mange eksemplene på det jeg nevnte ovenfor, om at magesmerter kan ha utrolig mange årsaker, inklusive ufarlige.


Det er særdeles lett å forstå at når man er gravid, ønsker man sikkerhet og visshet, og ikke uvisshet og "kanskje"-svar. Men om dette var / er begynnelsen på en spontanabort og væskeansamlingen skyldtes blod eller ikke, vil kun tiden vise. Men det er ihvertfall kjempefint at ultralydsresultatet var så bra, med fin fosterlyd og at alt forøvrig så bra ut, og det er jo tegn som virkelig tyder på det beste. Jeg håper at magesmertene dine har gått over nå, og at alt går greit med deg. Er du usikker på noe, eller fortsetter å ha smerter, så er det bedre med ett legebesøk for mye, enn et for lite, i en slik situasjon som du er nå, det er en grei regel.

Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-