Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Båtkjørsel og gravid

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 16. I sommerferien kjørte vi en del båt, da var jeg i uke 11-12. På den ene turen blåste det opp og det ble en del bølger som gjorde at båten både ristet og slo ganske mye og hardt mot sjøen. Jeg syns det var ubehagelig med all ristingen og hoppingen, men kjente ikke noe smerter da det stod på. Nå er jeg litt redd for at det kan ha skadet babyen. Jeg har ikke hatt noen blødninger eller smerter i etterkant. Er det stor grunn til bekymring og er det noe som bør sjekkes nærmere?

Kvinne 30
Svar

  

Tenk på hvor mye gravide kvinner i tidens løp har vært utsatt for med båt- og roturer i hard sjø, kjørsel med hestevogn på humpete veier osv ! Naturen er forberedt på at livet er hardt og har derfor lagt forholdene til rette på beste måte for å beskytte fosteret. Fosteret ligger omgitt av fostervann som demper trykk som kommer utefra.

Det er bare meget kraftige støt direkte mot livmoren i siste del av svangerskapet som kan være farlige ved at morkaken kan løsne fra livmoren. Det kan skje f.eks. etter bilkollisjon, men forekommer ytterst sjelden,

Så føl du deg trygg. Du skal vel snart til ultralyd? 

Lykke til videre med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette