Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Automatisk keisersnitt ?

Spørsmål

Hei!
Er en jente på 29 år som nå skal ha nr.3.Det jeg i hovedsak lurer på er om det nå blir automatisk keisersnitt denne gangen?
Med nr.1(2001) hadde jeg full åpning,men hodet sto fast høyt i bekkenet,så det endte med akutt keisersnitt. Barnet var 4610 g. Akkurat samme forløpet med nr.2(2003) også, som var 4080 g. Jeg har snakket med legen(en turnusk.) som henviste meg til sykehuset for vurdering i uke 36. Hun hadde ingen formening om det ble keisersnitt eller ikke. Er så nervøs og tankene kverner og jeg har mareritt om dødfødsler, opplevde jo disse fødslene som traumatiske. Må jeg virkelig vente helt til uke 36 med å få svar?? Har du et svar å gi meg? Mitt sykehus er Ålesund Sykehus, hvis det har noen betydning.
MVH Grubbleren.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei !

Så fint at du er ærlig på din angst omkring disse tingene, og tar det opp med lege god tid i forveien ! Det er den eneste korrekte måten å håndtere dette på, la det være helt klart.

Jeg har ingen som helst mulighet for å svare deg på om du vil få keisersnitt nå eller ikke. Dette er en individuell vurdering som gjøres på medisinsk grunnlag, og i en viss grad kan man ta tilleggshensyn til psykologiske faktorer også, dersom slike momenter er vesentlige.

Det jeg ihvertfall kan fortelle deg, er at de gynekologer og/eller jordmødre som skal avgjøre hvordan du skal føde, tar den best mulige avgjørelsen for deg ! Avgjørelsen taes på bakgrunn av en betydelig kompetanse og erfaring på dette, og man velger det som både er tryggest og mest hensiktsmessig for både mor og barn. Det er slike rent medisinske vurderinger som ligger bak valg av fødemetode, og ikke ressurs- eller tidsvurderinger på fødeavdelingen og slike ting.

Jeg vet ikke hvilken uke du er i nå, men det virker på meg som du opplever det lenge til uke 36. Og det er det som teller, det at du personlig opplever dette som uutholdelig lenge, og sliter med mareritt osv. Det er jo ikke slik et svangerskap skal oppleves ! Så det du skal gjøre nå, er å oppsøke din fastlege (evt turnuskandidaten) igjen, og formidle det du har skrevet til meg her nå, og be om en samtale med jordmor og/eller gynekolog allerede nå, dvs fremskynding av timen på sykehuset, slik at du kan få tatt opp disse tingene allerede nå.
Det er ikke sikkert at dere kommer til noen konklusjon her og nå, men du vil ubetinget ha nytte av en slik samtale uansett.
Dersom ikke du får en snarere time på sykehuset (men det tror jeg du får), så kan du selv oppsøke en privatpraktiserende gynekolog, uten henvisning fra lege. Man finner jo privatpraktiserende gynekologer med kort eller ingen ventetid, i de fleste byer av en viss størrelse i Norge, og siden du nevner Ålesund, så vet jeg at der finnes privatpraktiserende gynekologer.
Og så tar du opp dette spørsmålet ditt med gynekologen, og da må du fremfor alt være helt ærlig på dette med din angst her, slik at dette momentet kommer frem.

Generelt så er keisersnitt helt klart mer risikabelt for både mor og barn enn en vaginal fødsel, men det vet du vel.

Jeg ser godt ditt poeng og skjønner din frykt, og det er bare så kjempebra at du tar tak i dette nå, så ikke legg dette fra deg, men jobb videre med det på den måten jeg har beskrevet her, så skal du se at dette blir kjempegreier !

Jeg håper du har nytte av dette svaret, og ønsker deg alt det beste og lykke til med både resten av svangerskapet og med fødselen !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-