Atoniblødning

Spørsmål

Hei. Jeg er andre gangsfødende som opplevde atoniblødning med 1000-1500 ml rett etter at barna var ute. (tvillingfødsel hode /hode). Jeg fikk også blødning etter hjemkomst, ca 1,5 uke etter fødselen. Da mistet jeg tilsvarende mengde blod og ble akutt innlagt og hadde utskrapning.
Jeg er nå gravid i uke 31 og gruer meg veldig til fødselen og evt å måtte oppleve dette en gang til. Jeg skal på fødselsamtale om ikke lenge. Kan jeg kreve å bli i gangsatt med denne bakgrunnen? (Fødselen varte sist 5 timer fra første ri). Er det noe som kan gjøres forebyggende for å unngå blødninger denne gangen? Om jeg må tilkalle ambulanse denne når fødselen starter, og mannen er på jobb, tar det meg 2 timer før jeg ankommer sykehuset. Dette er meget sansynlig da mannen er mye på jobb.

Min mor hadde også samme komplikasjonene under alle hennes tre fødsler, vet ikke om det har noe å si? Relevante sykdommer/medisiner: Tvillingfødsel med atoniblødning.

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Atroniblødning er neppe arvelig. Jeg tror det heller er en tilfeldighet at din mor opplevde samme komplikasjon. Under tvillingsvangerskap vil livmoren bli mer utvidet enn ved singelsvangerskap. Dette innebærer en øket risiko for atoni med blødning etter fødselen, fordi det skal mer til for livmoren å trekke seg tilstrekkelig sammen slik at blødninger hindres.

Forutsatt at du hadde/har normale bloprøver og ikke har spesiell blødningstendens, er det ikke noe du kan få gjort forebyggende. Har du nå bare ett forster i graviditeten, burde risiko for atoniblødning denne gangen være liten eller fraværende.

Det er bra at du skal til en fødselsamtale. Med de vanskelige geografiske forhold, med lang vei til fødeavdelingen, kan det være at de vil ha deg inn noen dager før termin.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-