Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Allergivaksine og IVF-behandling

Spørsmål

Hei, Jeg har et spørsmål om allergivaksine og graviditet. Jeg er omtrent halvveis i allergivaksine-behandlingen, og hadde oppstart med Alutard (bjørk) i januar 2019 og Grazax (gress) i april 2019. Opplever god effekt allerede etter ett år. Etter planen skal jeg starte med IVF-behandling i sommer for å prøve å bli gravid. Når jeg undersøker på nett ser jeg at det ikke anbefales at man starter allergivaksine-behandling når man er gravid, men hvis man allerede har startet på et vaksinasjonsforløp før man ble gravid, kan man fortsette hvis man tåler vaksineringen godt og ikke har noen plager i forbindelse med denne. Men på fertilitetsklinikken jeg har vært i kontakt med, fikk jeg beskjed om at det ikke finnes god nok forskning på dette feltet, slik at de anbefaler at jeg avbryter allergivaksine-behandlingen før oppstart med IVF. Jeg har vært sterkt plaget av allergi og vil helst fortsette med behandling hvis dette er trygt. Hva er det beste rådet når det gjelder dette?

Kvinne 41
Svar

Hei og takk for spørsmål her på lommelegen, 

Det er riktig slik du har fått beskjed om at dokumentasjonen i forhold til dette er begrenset. Det er derfor vanlig at man gir et konservativt råd for å være på den sikre siden. Når det er sagt er det lite holdepunkter for at det kan være potensielle negative effekter på eggene eller på fosterutvikling. Jeg tenker derfor at det i ditt tilfelle blir å gjøre en vurdering på hvor store dine plager er opp mot hvor en svært risiko mtp graviditet. Det er mange valg og ta i forbindelse med IVF-behandling og graviditet og det er ikka alltid et sort/hvitt svar på alle spørsmål, det er mange "grånyanser" i mellom. 

Det beste rådet jeg kan gi deg at det er du som kjenner hvor store dine plager er og hvor mye effekt/hjelp du har av vaksinen. Dersom du har tålt vaksinen godt og ikke hatt plager av denne tenker jeg at du kan fortsett med programmet du har startet på. Du kan unngå å sette refyll i perioden etter innsetting og frem til uke 12 dersom behandlingen lykkes og du blir gravid. 

Håper dette var til litt hjelp----Lykke til med forsøket ditt og god sommer!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-