Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkohol og gravid

Spørsmål

Hei! Vi prøver å få barn og har nå en positiv graviditetstest. Den dagen vi hadde samleie som mest sannsynlig har ført til graviditeten hadde vi imidlertid delt en flaske vin tidligere på kvelden. Mor har ikke drukket noe etter dette. Hva sier forskningen om eventuell promille ved unnfangelse? Vi finner at det mest sannsynlig gir økt sjanse for spontanabort, men finnes det funn som tyder på at barn som blir født har noen negative effekter av det? Hilsen to blivende foreldre.

Kvinne 34
Svar

  

Først vil jeg gratulere med graviditeten, og så vil jeg forsøke å berolige dere. 

For å være ærlig, så kan jeg ikke gi eksakt svar på det dere spør om. Det er ganske visst mange studier angående mulige effekter av den gravides alkoholinntak og forhold ved barnet. Mest kjent er det ‘føtale alkohol syndrom’ (FAS) hvor barnet på mange måter er preget av mors alkoholbruk. Men det dreier seg her om stort misbruk gjennom hele graviditeten. 

For noen år siden satte de danske myndigheter en anbefalinger om at den gravide ikke burde drikke mer enn to ‘gjenstande’ per dag, dvs. f.eks. to glass rødvin. Senere har man gått fra denne anbefalingen fordi man ikke kjenner grensen for hva som kan skade barnet. Da er det best å anbefale total avholdenhet.

Så er det et fakta at mange drikker alkohol før de vet at de er gravide. Hvor farlig er det? Jeg kjenner ikke til forskning som sier noe presist om det. Da må vi bruke sunn fornuft. I min generasjon som ble gravide på1970-tallet, før man kjente til de skadelige virkninger (som FAS) og før man hadde selvvalgt abort, da var det nok ganske mange som hadde drukket, ikke bare i de første ukene, men under hele svangerskapet. Ikke nødvendigvis store mengder, men ‘vanlig inntak’ med f.eks. et par glass vin eller et par øl i helgen. Det ble likevel bra barn ut av det.

Hvorfor er man da så streng og fraråder alkohol til de som prøver å bli gravide? Dels kan alkohol nok redusere sjansen for å bli gravid, men vi ser jo at kvinnelige alkoholikere også blir gravide, dessverre. Dels er det kjent at ca. 2% av barn fødes med et utviklingsavvik-lite eller stort-, og mon ikke mange kvinner vil bebreide seg selv, hvis de hadde drukket i svangerskapet, selv om det ikke har hatt noen som helst betydning? 

Så jeg håper at disse synspunkter kan berolige dere og ønsker dere et vellykket svangerskap uten unødvendige bekymringer. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-