Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

39 år under IVF-behandling og tidligere bulemi

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 39 år. Jeg har alltid hatt lyst på barn, men møtte dessverre min herlige kjæreste sent i livet, og selv om jeg trodde vi hadde "rukket det" da vi begynte å prøve like etter at jeg fylte 37, ble jeg ikke gravid. Vi holder på med IVF-behandling, og etter fire forsøk har vi ennå ikke lykkes. Vi har fått ut til sammen atten egg, men av dem har bare seks blitt embryoer som har vært gode nok til å sette inn. Av disse har fire vært av høy eller ok kvalitet, mens vi fikk beskjed om at to av dem var dårlige og neppe ville feste seg. Jeg har ellers et lite endometriom (2 cm) på den ene eggstokken, men ved laparoskopi ble det ikke gjort funn av endometriose andre steder. Jeg har hatt bulimi, og i det siste har jeg tenkt mye over om dette kan ha ødelagt fertiliteten min. Det er nå flere år siden jeg sluttet, men jeg kunne kaste opp mat i mange år før dét. Hyppigheten og intensiteten varierte veldig - det var perioder der jeg kunne kaste opp flere ganger om dagen, andre ganger gikk det over et år mellom hver gang. Som regel lå hyppigheten et sted mellom de ytterpunktene. Jeg overspiste aldri og var heller aldri undervektig eller underernært. Jeg trengte heller aldri å brekke meg, det var nok å bare lene seg fremover. Jeg har alltid hatt regelmessig menstruasjon, alle eggløsningstester har "slått til" når de skulle, og alle hormonprøvene jeg tok under utredningen var normale (AMH 8, FSH 6,3). Men jeg hører jo at spiseproblematikk kan ha innvirkning på fertiliteten, og nå er jeg veldig redd for å ha ødelagt livet mitt ved å være så dum. Hva tenker du? Er det noen tester jeg kan ta for å finne ut om dette har påvirket kroppen negativt? Veldig spent på svar.

Kvinne 39
Svar

Hei og takk for henvendelse her på Lommelegen. 

Det er ikke alltid enkelt å finne forklaringer på hvorfor utfall blir som vi tenker eller ønsker. Oftest har vi et sterkt behov for å forstå årsakssammenhenger. I ditt tilfelle basert på de opplysningene du gir her er det etter min mening ingen grunn til å tro at tidligere bulemitendenser kan forklare at du ikke har blitt gravid ved de behandlingene og tilbakesettingene du har hatt. 

Da er det mere sannsynlig at embryoene har stoppet opp i utviklingen etter at de er satt tilbake til livmoren selv om de så fine nok ut til å bli gitt sin sjanse. Dette kan ha en sammenheng med din alder da det er slik at kvaliteten på eggene blir redusert etterhvert som vi blir eldre. 

Dine hormonverdier er fine for alderen og seks av 18 er ikke så aller verst statistikk. Noen ganger er det bare slik at flere innsettinger må til for å komme i mål. Det kan være viktig å sjekke at "alt" er utelukket og tenkt, slik som at forholdene livmoren er iorden. Mitt råd er at dere ikke gir opp, fortsett med prøvingen og jeg heier på dere.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-