Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

11 uker gravid og blødning

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 11. Fredagsmorgen våknet jeg opp med friskt blod på papiret på do, og ble veldig bekymret. Fortsatte dagen med tampong for å se om det kom mer. Det avtok midt på dagen, men på ettermiddagen/kvelden har det kommet jevnt med blod (dette er spesielt når jeg er på do, det kan dryppe blod når jeg tisser). Dette fortsetter også lørdag. Blodet kan skifte fra å være mørkere, slimete og til å være lysere rødt på papiret. Kjenner at det er blod i skjeden. Har ikke hatt noe særlig med smerter. Kan dette være en spontanabort eller noen annen forklaring? Burde jeg ha merket en spontanabort bedre når jeg har kommet så langt i svangerskapet? Hva bør jeg gjøre videre? Var hos lege for 2 uker siden som konstaterte graviditeten ved urinprøve. Hadde noen få småblødninger i uke 6 som utartet seg som lysrosa på papiret.

Kvinne 27
Svar

  

Ved blødning i graviditet må man alltid tenke på abort, evt. ‘truende abort’ hvor aborten ikke er kommet ordentlig i gang. En spontanabort vil som regel være kraftigere og mer smertefull enn en vanlig menstruasjon, men ikke alltid. Det avhenger av hvor stort fosteret har blitt. Ved ultralyd kan man se om det er et levende foster med hjerteaktivitet, eller om det bare er abortrester. Man kan også ta blodprøve for å måle svangerskapshormonet (HCG) i blodet, det halveres daglig hvis det foreligger abort. Det er vanligvis bare gynekologer som utfører ultralyd.

Det kan også være andre årsaker til blødning, og jeg tenker da på blødning fra livmorhalsen som gjerne er blodrik og lett kan gi blødning eller blodig utflod. Det er derfor viktig med en gynekologisk undersøkelse. Det kan fastlegen utføre.

Til dine spørsmål:

· Kan dette være en spontanabort eller noen annen forklaring? Svar: det kan være en abort eller blødning fra livmorhalsen

· Burde jeg ha merket en spontanabort bedre når jeg har kommet så langt i svangerskapet? Svar: fosteret kan ha vært dødt en stund og det blir da ikke så mye blødning/smerter ved en spontanabort.

· Hva bør jeg gjøre videre? Svar: Snarlig få time hos din fastlege som muligens vil henvise deg til gynekolog

Vennlig hilsen Mette